3 bit - przepis na placek na Wielkanoc, który kusi smakiem i uwodzi warstwami. Piekarnik jest zbędny

Jeśli tak jak my kochasz słodkości, a nie masz pomysłu na placek na Wielkanoc, który oczaruje gości, z całego serca polecamy pyszne ciasto 3 bit. To warstwowe cudeńko zrobisz bez pieczenia, a nasz przepis sprawi, że już nigdy nie kupisz ciasta w cukierni. W czym tkwi sekret? W niepozornej rzeczy - masło ma być ciepłe, a śmietana zimna i nigdy odwrotnie.

Więcej przepisów na ciasta wielkanocne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

3 bit to ciasto idealne na Wielkanoc, ale nie tylko. Ten placek zrobisz bez problemu, nawet jeśli nie masz piekarnika, lub jest on zajęty przez np. babkę majonezową. 3 bit pięknie wygląda, wspaniale smakuje i w moment znika z blachy, jeszcze przed podaniem na paterę. Jeśli szukasz przepisu na placek na Wielkanoc, który oczaruje wszystkich, świetnie trafiłeś. 

Barwienie pisanek herbatą Zapomnij o łupinach cebuli. Mamy dużo lepszy sposób na farbowanie jajek

Placek na Wielkanoc - 3 bit

Składniki:

  • 500 g herbatników typu petit beurre
  • 750 ml tłustego mleka
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 0,5 l zimnej śmietanki kremówki
  • 2 opakowania fixu do śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • ok. 3 łyżek cukru
  • 50 g czekolady (mlecznej lub deserowej)

3 bit - sposób wykonania:

  1. Zacznij od masy budyniowej. Do rondelka wlej 250 ml mleka i wsyp proszki budyniowe i dokładnie wymieszaj. W drugim, większym rondelku porządnie zagotuj resztę mleka i kiedy zacznie wrzeć, cienką strużką wlewaj mleko z budyniem, energicznie przy tym mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy utworzy się już gładki budyń, chwilę go gotuj, następnie zdejmij z palnika i odstaw, by masa całkiem ostygła.
  2. Do miski włóż miękkie masło i za pomocą miksera ubij je na puch. Następnie, cały czas mieszając, stopniowo dodawaj ostudzony budyń.
  3. Do następnej miski wlej śmietanę i cukier waniliowy. Ubij śmietankę na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj oba fixy.
  4. Teraz czas na układanie warstw. Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Dno posmaruj masłem i wyłóż na nie herbatniki, ściśle, jeden obok drugiego. Na pierwszą warstwę herbatników wyłóż masę krówkową i przykryj ją kolejną warstwą herbatników. Następnie wyłóż krem budyniowy a na krem ostatnią warstwę ciasteczek. Następnie połóż ubitą śmietankę i wyrównaj wierch. Posyp obficie czekoladą starą na tarce o małych oczkach.
  5. Blaszkę z ciastem odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Ciasto malinowa chmurka Malinowa chmurka. Przepis na lekkie ciasto, które zrobisz nie tylko latem

Taki placek to hit nadchodzącej Wielkanocy i w ogóle wszystkich świąt i weekendów. Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto bez pieczenia, ale dla pewności zrób od razu dwie blaszki - to ciasto naprawdę momentalnie znika. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: