3 bit - przepis na placek na Wielkanoc, który kusi smakiem i uwodzi warstwami. Piekarnik jest zbędny

Jeśli tak jak my kochasz słodkości, a nie masz pomysłu na placek na Wielkanoc, który oczaruje gości, z całego serca polecamy pyszne ciasto 3 bit. To warstwowe cudeńko zrobisz bez pieczenia, a nasz przepis sprawi, że już nigdy nie kupisz ciasta w cukierni. W czym tkwi sekret? W niepozornej rzeczy - masło ma być ciepłe, a śmietana zimna i nigdy odwrotnie.

Więcej przepisów na ciasta wielkanocne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

3 bit to ciasto idealne na Wielkanoc, ale nie tylko. Ten placek zrobisz bez problemu, nawet jeśli nie masz piekarnika, lub jest on zajęty przez np. babkę majonezową. 3 bit pięknie wygląda, wspaniale smakuje i w moment znika z blachy, jeszcze przed podaniem na paterę. Jeśli szukasz przepisu na placek na Wielkanoc, który oczaruje wszystkich, świetnie trafiłeś. 

Placek na Wielkanoc - 3 bit

Składniki:

  • 500 g herbatników typu petit beurre
  • 750 ml tłustego mleka
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 0,5 l zimnej śmietanki kremówki
  • 2 opakowania fixu do śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • ok. 3 łyżek cukru
  • 50 g czekolady (mlecznej lub deserowej)

3 bit - sposób wykonania:

  1. Zacznij od masy budyniowej. Do rondelka wlej 250 ml mleka i wsyp proszki budyniowe i dokładnie wymieszaj. W drugim, większym rondelku porządnie zagotuj resztę mleka i kiedy zacznie wrzeć, cienką strużką wlewaj mleko z budyniem, energicznie przy tym mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy utworzy się już gładki budyń, chwilę go gotuj, następnie zdejmij z palnika i odstaw, by masa całkiem ostygła.
  2. Do miski włóż miękkie masło i za pomocą miksera ubij je na puch. Następnie, cały czas mieszając, stopniowo dodawaj ostudzony budyń.
  3. Do następnej miski wlej śmietanę i cukier waniliowy. Ubij śmietankę na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj oba fixy.
  4. Teraz czas na układanie warstw. Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Dno posmaruj masłem i wyłóż na nie herbatniki, ściśle, jeden obok drugiego. Na pierwszą warstwę herbatników wyłóż masę krówkową i przykryj ją kolejną warstwą herbatników. Następnie wyłóż krem budyniowy a na krem ostatnią warstwę ciasteczek. Następnie połóż ubitą śmietankę i wyrównaj wierch. Posyp obficie czekoladą starą na tarce o małych oczkach.
  5. Blaszkę z ciastem odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Taki placek to hit nadchodzącej Wielkanocy i w ogóle wszystkich świąt i weekendów. Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto bez pieczenia, ale dla pewności zrób od razu dwie blaszki - to ciasto naprawdę momentalnie znika. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.