Sałatka warstwowa idealna na Wielkanoc. Połączenie tych składników jest kluczem do smaku

Na wielkanocnym stole królują tradycyjne dania i liczne sałatki. Warto jednak przygotować nieco inny przepis i stworzyć pyszną sałatkę warstwową. Będzie się pięknie prezentować i z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. W naszej recepturze zdradzamy, jakich składników użyć, by stworzyć idealną kompozycję smaku.

Więcej świątecznych przepisów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Święta wielkanocne to czas, w którym odkopujemy stare, tradycyjne przepisy naszych mam i babć. Warto jednak wprowadzić nieco świeżości do menu i poeksperymentować z nowymi daniami. Sałatka warstwowa to smaczna i ciekawa alternatywa dla typowych sałatek, które przygotowujemy na święta. Wystarczy kilka składników i odpowiednie naczynie, by ożywić stół i zaskoczyć gości. 

Wielkanocna sałatka warstwowa - w czym tkwi jej sekret? 

Zastanawiasz się nad ciekawym przepisem na sałatkę wielkanocną? Sałatka warstwowa to idealne rozwiązanie, które zasmakuje każdemu. Dzięki kolorowym warstwom uzyskamy pyszny efekt. Do przygotowania będą potrzebne składniki takie jak warzywa, jajka, domowy majonez, czy mięsny dodatek. Odpowiednio dobrane przyprawy wzbogacą smak i nadadzą całości aromatu. Olbrzymim plusem tego przepisu jest to, że składniki możemy dowolnie modyfikować i tworzyć nowe smaczne wersje. Sałatkę warstwową warto przygotować w dużej szklanej misie, dzięki czemu wszystkie produkty będą odpowiednio wyeksponowane i zachęcą do spróbowania tej pysznej przekąski. 

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Przepis na kolorową sałatkę warstwową - idealną na Wielkanoc

Składniki: 

  • 5 jajek,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka groszku,
  • słoik selera,
  • 150 g sera żółtego,
  • 150 g szynki konserwowej,
  • 2/3 szklanki majonezu + 1/3 szklanki gęstej śmietany,
  • 100 g kapusty pekińskiej,
  • pół czerwonej papryki,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
  2. Kukurydzę, seler i groszek odcedzamy od zalewy przy pomocy sitka - ważne by nie połączyć składników. 
  3. Seler kroimy i układamy na dnie szklanej misy, kolejną warstwą jest kukurydza i drobno pokrojona szynka. 
  4. W filiżance łączymy majonez ze śmietaną i przyprawami. Nakładamy na szynkę. 
  5. Kolejną warstwą jest groszek, starty na tarce ser żółty i pokrojone jajka. Wierzch dodatkowo przyprawiamy. 
  6. Ostatnim elementem jest dodanie poszatkowanej kapusty pekińskiej i pokrojonej czerwonej papryki. 
  7. Sałatkę odstawiamy na kilka godzin do lodówki. W trakcie podawania należy pamiętać, żeby sięgnąć łyżką wszystkich warstw. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.