Pierś z kurczaka na obiad. Sprawdź pomysły na smaczne danie. Bez tego dodatku się nie obejdzie

Pierś z kurczaka na obiad jest tak uniwersalnym daniem, że sprawdzi się właściwie w każdej sytuacji. Doskonale komponuje się wśród innych potraw na świątecznym stole, smakuje dobrze na ciepło i zimno, a także będzie idealnym (i sytym) rozwiązaniem dla osób na diecie. Przedstawiamy kilka szybkich propozycji na potrawy z piersi z kurczaka na obiad.

Pierś z kurczaka na obiad pasuje do wszystkiego. Można ją podać z ziemniakami, z makaronem, z warzywami. Gotowana, smażona, czy pieczona - zawsze smakuje tak samo dobrze. Wybierz odpowiednią dla siebie opcję. Przygotowaliśmy kilka propozycji podania, spośród których każdy znajdzie coś dla siebie. Będzie na ostro, na słodko, w wersji na bogato, a także smacznie i szybko, czyli tak, jak lubimy najbardziej.

Zobacz wideo Sprinterski przepis na piersi z kurczaka

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pierś z kurczaka na obiad w wersji słodko-kwaśnej

Przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Wystarczy marynować kurczaka w sosie, następnie zanurzyć kawałki mięsa w mące kukurydzianej i jajku, na koniec usmażyć w głębokim tłuszczu.

Sos:

Aby go przyrządzić, potrzebujesz pół szklanki soku jabłkowego, trzy łyżki soku z cytryny, dwie łyżki sosu sojowego, łyżka cukru, pięć łyżek keczupu i małą łyżeczkę czosnku granulowanego. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i gotowe. Jeśli chcesz, możesz również dodać do tego dania kawałki ananasa, danie będzie bardziej orientalnie.

Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podawaj z ryżem i ulubioną surówką. Będzie pysznie.

ciasteczka maślaneCiasteczka z trzech składników. Idealne, gdy wieczorem masz ochotę na coś słodkiego

Kurczak ze szpinakiem i pieczarkami. Posmakuj, a przepadniesz

Do przygotowania piersi z kurczaka na obiad z pieczarkami i szpinakiem, potrzebujesz następujących składników:

  • 50 dag piersi z kurczaka,
  • 25 dag pieczarek,
  • 10 dag świeżego szpinaku,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz.

Pierś z kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawami. Następnie opłucz szpinak. Pieczarki, cebulę i czosnek obierz i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i pieczarki. Smaż przez ok.10 min, a następnie dodaj kurczaka. Dopraw wszystko solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj i całość podgrzewaj, aż mięso się zarumieni, a większość wody odparuje. 

Dodaj szpinak. Całość smaż przez maksymalnie 5 min. Wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj. Podgrzewaj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Podawaj od razu na obiad z ziemniakami lub makaronem.

Przepis na kopytka tradycyjne. Smakują jak te u babciProsty przepis na pyszne kopytka. Zastosuj metodę czwórki, a będą mięciutkie

Uniwersalne danie na obiad. Smakuje każdemu

Pierś z kurczaka na obiad jest bardzo wszechstronnym i uniwersalnym daniem. Sprawdź więcej naszych pomysłów na dania z mięsem, które możesz upiec w całości, usmażyć, przyrządzić potrawkę, podać z kaszą, ryżem lub sosem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: