Sos musztardowy do sałatki - poznaj wyjątkowe przepisy na dressingi. Nietypowy składnik odmieni smak sosu

Sos musztardowy do sałatki to dressing, który charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Sos wykonany na bazie musztardy można wykorzystywać do sałatek warzywnych, czy też nawet mięsa. Sos tego typu jest bardzo uniwersalny.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sos musztardowo - miodowy do sałatki warzywnej

Sos musztardowo - miodowy do sałatki warzywnej jest prosty w wykonaniu. Ponadto charakteryzuje się on wyrazistym smakiem. Połączenie słodkiego smaku z dodatkiem ostrości to nie lada gratka dla miłośników kuchni. Poniżej przepis na sos:

Składniki:

  • 1/2 cytryny
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Cytrynę umyć i wyparzyć.
  2. Następnie przekroić na pół i wycisnąć z połówki sok.
  3. Dalej dodać do miski pozostałe składniki.
  4. Przyprawić i wymieszać.
  5. Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki. Przynajmniej na pół godziny przed podaniem.

Sos do sałatki z musztardą - przepis krok po kroku

Sos do sałatki z musztardą i majonezem można dodawać do mięsa, ryby bądź sałaty. Majonez delikatnie złagodzi smak dressingu. Poniżej przepis w kilku prostych punktach:

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Wykonanie:

  1. Cytrynę oczyszczamy i wyciskamy z niej sok.
  2. Następnie dodajemy do soku pozostałe składniki.
  3. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Na końcu doprawiamy i ponownie mieszamy. Dressing odstawiamy do lodówki. Wyciągamy przed podaniem.

Sos do sałatki musztardowo - miodowy z dodatkiem mango

Sos do sałatki musztardowo - miodowy w połączeniu z owocem mango to dressing dla smakoszy. Mogłoby wydawać się, że takie zestawienie nie będzie dobrą opcją, jednakże nic bardziej mylnego. Oto i przepis:

Składniki:

  • 1 mango
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • sól, pieprz

Wykonanie krok po kroku:

  1. Mango należy umyć, obrać i pokroić.
  2. Owoc przekładamy do blendera.
  3. Dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy.
  4. Następnie przechodzimy do miksowania.

Zobacz też: Wiosenna sałatka z selera ze słoika. Przepis w sam raz na maj. Zrobisz ją w czterech krokach

Więcej o: