Jajka farbowane burakami to bardzo kreatywny sposób na zaserwowanie wielkanocnych jajek. Buraki, podobnie jak inne naturalne barwniki, pozbawione są zbędnych konserwantów, aromatów oraz potencjalnie szkodliwych substancji chemicznych. Farbowanie jajek naturalnymi metodami wpisuje się zresztą w dawną tradycję wielkanocną, gdy nie istniały jeszcze gotowe farbki do jajek.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Decydując się na farbowanie jaj domowymi sposobami, miej świadomość, że naturalne barwniki nie są tak intensywne, jak te syntetyczne. Jeżeli zależy Ci na jak najbardziej intensywnym kolorze, pamiętaj o następujących rzeczach:
1. Duże buraki w liczbie czterech sztuk utrzyj na tarce o dużych oczkach;
2. Włóż do garnka i zalej wodą minimalnie ponad poziom buraków;
3. Surowe jajka włóż do garnka i gotuj maksymalnie przez siedem minut. Buraków nie można przegotować, bo inaczej mogą stracić kolor.
4. Możesz też wcześniej ugotować osobno jajka: wówczas buraki jedynie zagotuj i pozostaw na gazie przez około 3 minuty.
5. Jajka pozostaw w wodzie z utartymi burakami do momentu, aż uzyskasz zadowalający kolor.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.