Jajka barwione w burakach. Wystarczy kilka prostych kroków, by uzyskały mocny różowy kolor

Jaki jest najważniejszy wielkanocny symbol? Kolorowe jajka! Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że nie musi iść do sklepu po farbki do jaj. Wystarczy dobrze rozejrzeć się po kuchni, gdyż naturalne barwniki do jajek najprawdopodobniej masz w zasięgu wzroku. Jednym z nich są buraki. Barwione nimi jajka uzyskują dość intensywny ciemnoróżowy odcień.

Jajka farbowane burakami to bardzo kreatywny sposób na zaserwowanie wielkanocnych jajek. Buraki, podobnie jak inne naturalne barwniki, pozbawione są zbędnych konserwantów, aromatów oraz potencjalnie szkodliwych substancji chemicznych. Farbowanie jajek naturalnymi metodami wpisuje się zresztą w dawną tradycję wielkanocną, gdy nie istniały jeszcze gotowe farbki do jajek.

Zobacz wideo Nie wyrzucaj skorupek od jajek! Możesz je wykorzystać

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Farbowanie jaj w domu: jak uzyskać najlepszy efekt i intensywny kolor?

Decydując się na farbowanie jaj domowymi sposobami, miej świadomość, że naturalne barwniki nie są tak intensywne, jak te syntetyczne. Jeżeli zależy Ci na jak najbardziej intensywnym kolorze, pamiętaj o następujących rzeczach:

  • wybieraj jak najjaśniejsze jajka, gdyż im jaśniejsza skorupka jajka, tym czystszy i bardziej intensywny kolor pisanki;
  • po zabarwieniu, wystudzeniu i wysuszeniu pisanek przetrzyj skorupkę ściereczką nasączoną oliwą: to zapewni im piękny połysk;
  • jeśli chcesz zdobić pisanki woskiem, pomaluj nim jajka jeszcze przed zabarwieniem. Wzory na zabarwionych naturalnie jajach uzyskasz poprzez wyskrobanie je na skorupce igłą.

Jajka barwione w burakach: jak to zrobić, by uzyskały różowy kolor?

1. Duże buraki w liczbie czterech sztuk utrzyj na tarce o dużych oczkach;

2. Włóż do garnka i zalej wodą minimalnie ponad poziom buraków;

3. Surowe jajka włóż do garnka i gotuj maksymalnie przez siedem minut. Buraków nie można przegotować, bo inaczej mogą stracić kolor.

4. Możesz też wcześniej ugotować osobno jajka: wówczas buraki jedynie zagotuj i pozostaw na gazie przez około 3 minuty.

5. Jajka pozostaw w wodzie z utartymi burakami do momentu, aż uzyskasz zadowalający kolor.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA