Zapiekanka ziemniaczana według Gordona Ramsaya, czyli chrupiące połączenie ziemniaków i mięsa

Zapiekanka ziemniaczana to proste danie, które warto przygotować w swojej kuchni. Autorem tego konkretnego przepisu jest znany z popularnych programów kucharz Gordon Ramsay. Spróbujcie koniecznie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Zapiekanka ziemniaczana w boczku

Miłośnicy ziemniaków i mięsa z pewnością polubią ten przepis. Składniki nie są wymyślne, a samo przygotowanie nie jest kłopotliwe. Za to efekt jest naprawdę smaczne i chrupiące. Zresztą przekonajcie się sami.

4Potato,Kugel.,Baked,Potato,Pudding,In,A,White,Pan,OnZapiekanka ziemniaczana - przepis. Sekret Magdy Gessler.

Ramsay podał konkretną listę składników do ziemniaczanej zapiekanki

Chcąc przyrządzić tę zapiekankę, przygotuj następujące produkty:

Część mięsna:

  • mięso mielone (najlepiej jagnięcina lub wołowina) - przynajmniej pół kilograma,
  • marchewka (tarta),
  • cebula (drobno posiekana),
  • czosnek (przeciśnięty przez praskę) - kilka ząbków,
  • koncentrat pomidorowy - kilka łyżek,
  • sos Worcestershire - kilka łyżek,
  • bulion (lub rosół) - ćwierć szklanki,
  • czerwone wino wytrawne - ok. 1/ 3 szklanki,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki,
  • przyprawy: świeży tymianek i rozmaryn, chili, sól i pieprz.

Część ziemniaczana:

  • ziemniaki - ok. pół kilograma,
  • żółtka - 2 sztuki,
  • masło - 3,5 łyżki,
  • śmietana - ćwierć szklanki,
  • tarty ser (najlepiej parmezan) - pół szklanki,
  • sól i pieprz do smaku.

Haps zapiekanka ziemniaczanaZapiekanka ziemniaczana

Jak zrobić zapiekankę z przepisu Ramsaya? Całkiem łatwo

Oto co należy zrobić, aby upiec tę potrawę:

  1. Ugotuj ziemniaki, rozgnieć i wymieszaj ze  śmietaną, masłem, żółtkami i przyprawami;
  2. Na patelni zeszklij cebulę i czosnek na oliwie;
  3. Do cebuli dodaj mięso. Smaż przez kwadrans, jednocześnie rozdrabniając mięso;
  4. Potem dołóż tartą marchewkę i koncentrat pomidorowy;
  5. Dodaj sos, wino i przyprawy. Duś parę minut;
  6. Zalej bulionem i duś przez następnych kilka minut;
  7. Teraz przełóż mięsną masę do naczynia żaroodpornego i wyrównaj powierzchnię;
  8. Dołóż ziemniaczane puree i również wyrównaj powierzchnię. Możesz posypać tartym serem;
  9. Piecz całość w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez kilkanaście minut, ale nie więcej niż pół godziny.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: