Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz na naszej stronie głównej
Przysmakiem wielkanocnym, który dotarł do nas przed lady zza wschodniej granicy jest pascha wielkanocna. To cudowny deser przygotowywany z twarogu, idealny na świąteczny stół. Sprawdźcie, jak zrobić paschę według receptury Roberta Makłowicza. Ostrzegamy - potrzeba do niej trochę cierpliwości, ale efekt jest zachwycający!
Składniki:
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na kilkanaście minut.
Do dużej miski przekładamy serek twarogowy. Wbijamy do niego jajka, wsypujemy cukier puder, cukier z wanilią, kardamon i sól. Wszystko miksujemy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy odcedzone rodzynki, skórkę pomarańczową oraz skórkę z cytryny, ponownie mieszamy.
Durszlak wykładamy gazą i umieszczamy go w głębokim talerzu. Do durszlaka nakładamy masę twarogową i przykrywamy, odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy paschę na talerz i ozdabiamy ulubionymi bakaliami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.