Pascha z twarogu z wiaderka z przepisu Roberta Makłowicza. Musisz uzbroić się w gazę, durszlak i cierpliwość

Co Robert Makłowicz przygotowuje na wielkanocny stół? Pyszną wielkanocną paschę. Sprawdźcie, jak przygotować ten świąteczny przysmak według przepisu mistrza.

Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz na naszej stronie głównej

Przysmakiem wielkanocnym, który dotarł do nas przed lady zza wschodniej granicy jest pascha wielkanocna. To cudowny deser przygotowywany z twarogu, idealny na świąteczny stół. Sprawdźcie, jak zrobić paschę według receptury Roberta Makłowicza. Ostrzegamy - potrzeba do niej trochę cierpliwości, ale efekt jest zachwycający!

Pascha wielkanocna z twarogu z wiaderka - przepis Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg serka twarogowego z wiaderka,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii,
  • garść skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • garść rodzynek,
  • otarta skórka z jednej cytryny,
  • odrobina kardamonu,
  • szczypta soli
 

Jak zrobić paschę wielkanocną według Makłowicza?

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na kilkanaście minut.

Do dużej miski przekładamy serek twarogowy. Wbijamy do niego jajka, wsypujemy cukier puder, cukier z wanilią, kardamon i sól. Wszystko miksujemy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy odcedzone rodzynki, skórkę pomarańczową oraz skórkę z cytryny, ponownie mieszamy.

Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Durszlak wykładamy gazą i umieszczamy go w głębokim talerzu. Do durszlaka nakładamy masę twarogową i przykrywamy, odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy paschę na talerz i ozdabiamy ulubionymi bakaliami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: