Więcej przepisów na pyszne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej
Z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia można zrobić kopytka, kluski śląskie, zapiekankę... ale czy przyrządzaliście z nich kiedyś kąski ziemniaczane? Mamy dla was genialny przepis, dzięki któremu zrobicie smaczny dodatek do obiadu lub kolację w stylu less waste. Kąski przypominają nieco miniplacki ziemniaczane albo pieczone ziemniaczki - są jednak bardziej chrupiące i aromatyczne. Jak je zrobić?
Składniki (dokładna ilość uzależnione od ilości ziemniaków - dodatki nie powinny zdominować dania, ale wzbogacić ich smak!):
Ziemniaki kroimy w plasterki lub na kawałki wielkości kęsa. Ser żółty ścieramy na tarce lub drobno kroimy, cebulkę siekamy. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy plastry ziemniaków i smażymy przez kilka minut, aż staną się brązowe i chrupiące. Na kilka ostatnich minut smażenia dodajemy szalotkę oraz żółty ser. Ziemniaczane kąski podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.