Kąski ziemniaczane z wczorajszych ziemniaków - pyszne, proste i chrupiące

Zostały wam ziemniaki z wczorajszego obiadu? Pod żadnym pozorem nie należy ich wyrzucać! Sprawdźcie, jak zrobić pyszne kąski ziemniaczane z ziemniaków z poprzedniego dnia.

Więcej przepisów na pyszne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej

Z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia można zrobić kopytka, kluski śląskie, zapiekankę... ale czy przyrządzaliście z nich kiedyś kąski ziemniaczane? Mamy dla was genialny przepis, dzięki któremu zrobicie smaczny dodatek do obiadu lub kolację w stylu less waste. Kąski przypominają nieco miniplacki ziemniaczane  albo pieczone ziemniaczki - są jednak bardziej chrupiące i aromatyczne. Jak je zrobić?

Zobacz wideo Kuleczki ziemniaczane. Tak wyglądają prawdziwe kulki mocy!

Kąski ziemniaczane z ziemniaków z wczorajszego obiadu - przepis

Składniki (dokładna ilość uzależnione od ilości ziemniaków - dodatki nie powinny zdominować dania, ale wzbogacić ich smak!):

  • ugotowane ziemniaki (w całości) - dowolna ilość,
  • ser żółty (mały kawałek),
  • szalotka (1-2),
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki oleju do smażenia lub tłuszcz wytopiony z boczku

Jak zrobić kąski ziemniaczane?

Ziemniaki kroimy w plasterki lub na kawałki wielkości kęsa. Ser żółty ścieramy na tarce lub drobno kroimy, cebulkę siekamy. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy plastry ziemniaków i smażymy przez kilka minut, aż staną się brązowe i chrupiące. Na kilka ostatnich minut smażenia dodajemy szalotkę oraz żółty ser. Ziemniaczane kąski podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.