Ciasto czekoladowe będzie przyjemnie wilgotne. Wystarczy dodać... majonez

Czy wiecie, że aby zrobić idealnie wilgotne ciasto czekoladowe, trzeba dodać... majonez? Ten niecodzienny w wypiekach składnik sprawi, że będzie ono doskonałe. Zapraszamy po przepis.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej

Planujecie zrobić ciasto czekoladowe na Wielkanoc? A może chcecie spałaszować je jeszcze przed Świętami? Tym razem dodajcie do niego... porcję majonezu. Nic wam się nie przywidziało! Ten składnik nie będzie wyczuwalny w smaku, a poprawi strukturę wypieku. Dzięki niemu ciasto będzie cudownie wilgotne. Zobaczcie, jak je zrobić.

Ciasto czekoladowe na majonezie - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 3/4 szklanki majonezu,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Jak zrobić ciasto czekoladowe na majonezie?

Kakao rozrabiamy z ciepłą wodą i ekstraktem z wanilii, czekamy, aż ostygnie. Wtedy dodajemy majonez, ponownie mieszamy. W dużej misce łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a następnie wlewamy mokre składniki. Wszystko miksujemy, używając robota kuchennego.

Zobacz wideo Ciasto czekoladowe na piwie z piwnym karmelem

Okrągła formę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wlewamy do środka, następnie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 40 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem studzimy je całkowicie i dekorujemy polewą lub obsypujemy cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.