Ile gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Warto trzymać się prostej zasady

Idealne warzywa na sałatkę jarzynową powinny być półtwarde. Jak długo więc należy je gotować, by osiągnąć taki efekt? Podpowiadamy.

Więcej ważnych tematów znajdziecie na Gazeta.pl

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa według Bronka

Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej Wielkanocy. Ogromnym atutem takiej sałatki jest nie tylko jej smak, lecz także bardzo prosta receptura. Często jednak w czasie przygotowań dania pojawiają się wątpliwości dotyczące tego, jak długo należy gotować warzywa. 

Jak długo gotować warzywa na sałatkę jarzynową?

Przepis na sałatkę jarzynową nie jest trudny. Możesz z pełnym powodzeniem wykonać ją samodzielnie i co najważniejsze, cieszyć się ze znakomitego efektu. Warto pamiętać o tym, że w czasie gotowania warzywa tracą nieco swoich cennych witamin. By temu zapobiec, dobrze jest gotować je w tak zwanych mundurkach, a dopiero potem obierać. 

Warzywa należy umieścić w garnku i gotować pod przykryciem. Warto jednak pamiętać o tym, że nie należy gotować ich zbyt długo. W przeciwnym razie mogą rozpaść się w sałatce. Radzi się zazwyczaj, by nie gotować ich dłużej niż 30 minut. Idealne warzywa na sałatkę jarzynową powinny być półtwarde. Sprawdź to, wbijając widelec (powinien wchodzić z oporem).

Sałatka warzywna - pamiętaj o tej zasadzie

Co istotne, warzywa należy umieszczać w garnku stopniowo. Nie wrzucaj więc wszystkich na raz. Na początku umieść w nim marchew, po sześciu minutach ziemniaki, a po kolejnych sześciu pietruszkę. Natomiast na koniec dodaj seler. 

Na koniec wyjmij warzywa z wody od razu po ugotowaniu, odłóż do lekkiego przestudzenia. Następnie obierz je ze skórki i posiekaj drobno. 

Wasze historie i opinie są dla nas ważne. Czekamy na Wasze listy i komentarze. Piszcie do nas na adres: kobieta@agora.pl lub edziecko@agora.pl. Najciekawsze listy opublikujemy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.