Więcej ważnych tematów znajdziecie na Gazeta.pl
Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej Wielkanocy. Ogromnym atutem takiej sałatki jest nie tylko jej smak, lecz także bardzo prosta receptura. Często jednak w czasie przygotowań dania pojawiają się wątpliwości dotyczące tego, jak długo należy gotować warzywa.
Przepis na sałatkę jarzynową nie jest trudny. Możesz z pełnym powodzeniem wykonać ją samodzielnie i co najważniejsze, cieszyć się ze znakomitego efektu. Warto pamiętać o tym, że w czasie gotowania warzywa tracą nieco swoich cennych witamin. By temu zapobiec, dobrze jest gotować je w tak zwanych mundurkach, a dopiero potem obierać.
Warzywa należy umieścić w garnku i gotować pod przykryciem. Warto jednak pamiętać o tym, że nie należy gotować ich zbyt długo. W przeciwnym razie mogą rozpaść się w sałatce. Radzi się zazwyczaj, by nie gotować ich dłużej niż 30 minut. Idealne warzywa na sałatkę jarzynową powinny być półtwarde. Sprawdź to, wbijając widelec (powinien wchodzić z oporem).
Co istotne, warzywa należy umieszczać w garnku stopniowo. Nie wrzucaj więc wszystkich na raz. Na początku umieść w nim marchew, po sześciu minutach ziemniaki, a po kolejnych sześciu pietruszkę. Natomiast na koniec dodaj seler.
Na koniec wyjmij warzywa z wody od razu po ugotowaniu, odłóż do lekkiego przestudzenia. Następnie obierz je ze skórki i posiekaj drobno.
Wasze historie i opinie są dla nas ważne. Czekamy na Wasze listy i komentarze. Piszcie do nas na adres: kobieta@agora.pl lub edziecko@agora.pl. Najciekawsze listy opublikujemy.