Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pasta z awokado i jajek jest nie tylko smaczną, ale również zdrowszą alternatywą dla klasycznej wersji - zawiera zdrowe tłuszcze, dzięki którym witaminy A, D, E i K mogą się rozpuścić i zostać przyswojone przez organizm. Warto więc wprowadzić ten przepis do swojej codziennej diety - zwłaszcza że przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut razem z gotowaniem jajek!
Składniki
Przygotowanie
Jajka gotuj na twardo przez około 10 minut. Po tym czasie odlej wrzątek i zalej ugotowane jajka zimną wodą. Odstaw jeszcze na chwilę do przestygnięcia.
Gdy jajka będą stygnąć, awokado przetnij na pół i wyciągnij pestkę. Miąższ wyciągnij łyżką prosto do miski i rozetrzyj go widelcem aż będzie gładkie. Następnie dodaj do miski sok z cytryny i wymieszaj.
Zimne jajka obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie przełóż je do miski z awokado. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzu. Opcjonalnie dodaj posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotową pastę podawaj na kanapkach, dodawaj do wrapów lub sałatek lub zajadaj jako dip. Przechowuj w lodówce. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.