Pasta z awokado i jajka - zaskakująca alternatywa na świąteczne kanapki. Przygotowanie trwa kwadrans

Pasta z awokado i jajka to zaskakująca alternatywa dla tradycyjnej wersji tej potrawy. Do przygotowania nie potrzebujesz masła, dzięki czemu będzie lżejsza i zdrowsza. Idealnie sprawdzi się na świąteczne kanapki, a także do sałatek, wrapów czy jako dip.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Pasta z awokado i jajek jest nie tylko smaczną, ale również zdrowszą alternatywą dla klasycznej wersji - zawiera zdrowe tłuszcze, dzięki którym witaminy A, D, E i K mogą się rozpuścić i zostać przyswojone przez organizm. Warto więc wprowadzić ten przepis do swojej codziennej diety - zwłaszcza że przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut razem z gotowaniem jajek!

jajka faszerowaneCzym faszerować jajka na Wielkanoc? Kilka prostych przepisów na przekąskę

Pasta z awokado i jajek - zdrowa alternatywa na święta

Składniki

  • 3 jajka
  • jedno dojrzałe awokado
  • około 3 łyżek soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie: pokrojony szczypiorek, pietruszka lub kolendra
Zobacz wideo Twarde masło prosto z lodówki i niedojrzałe awokado gotowe do jedzenia w kilka minut? To możliwe!

Przygotowanie

Jajka gotuj na twardo przez około 10 minut. Po tym czasie odlej wrzątek i zalej ugotowane jajka zimną wodą. Odstaw jeszcze na chwilę do przestygnięcia.

Gdy jajka będą stygnąć, awokado przetnij na pół i wyciągnij pestkę. Miąższ wyciągnij łyżką prosto do miski i rozetrzyj go widelcem aż będzie gładkie. Następnie dodaj do miski sok z cytryny i wymieszaj.

Zimne jajka obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie przełóż je do miski z awokado. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzu. Opcjonalnie dodaj posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj. 

Śniadanie wielkanocne - czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?Co zrobić z resztkami po świętach? Marnujemy tyle jedzenia, że aż żal patrzeć

Gotową pastę podawaj na kanapkach, dodawaj do wrapów lub sałatek lub zajadaj jako dip. Przechowuj w lodówce. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: