Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Na świątecznych stołach królują słodkie wypieki, jednak ich pieczenie nie każdemu przychodzi z łatwością. Wiele z przepisów jest czasochłonnych i skomplikowanych co zniechęca mniej doświadczone osoby. Jednak nasz przepis na sernik jest nie tylko pyszny, ale też ekspresowy. Sprawdź jak go przygotować i zaskocz swoich gości we te święta.
Szybkie ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz tylko kilku składników
Proste ciasto na Wielkanoc - puszysty sernik na herbatnikach
Przepis na sernik wcale nie musi być skomplikowany. Zaledwie kilka prostych czynności pozwoli nam uzyskać idealny efekt, bez marnowania czasu w kuchni. Wystarczy zamienić tradycyjny, kruchy spód ciasta na łatwiejszą wersję przygotowaną z ciasteczek i masła. Bez obaw, efekt będzie równie pyszny i chrupiący. Kolejnym ważnym krokiem jest przygotowanie sera. Pamiętajmy, by wybrać ten najlepszej jakości i drobno zmielony twaróg - to zagwarantuje nam pyszny i delikatny efekt. Słodkim dodatkiem będzie masa kajmakowa i kremowa śmietanka - takie połączenie zagwarantuje rozkosz na podniebieniu i z pewnością wywoła uśmiech na twarzy gości.
Zobacz wideo
3 przepisy na szybkie i proste ciasta: sernik japoński, kokosanki i murzynek
Sernik słony karmel - proste ciasto idealne na Wielkanoc
Składniki:
- 1 kg drobno zmielonego twarogu,
- puszka masy kajmakowej,
- 150 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 25 g żelatyny,
- 300 g herbatników,
- 2 tabliczki białej czekolady,
- łyżka soli himalajskiej,
- garść orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy ciasteczkowy spód - herbatniki dokładnie rozwałkowujemy lub mielimy do uzyskania drobnej konsystencji. Przekładamy na dno tortownicy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przekładamy do herbatników. Całość mieszamy dłońmi, by składniki połączyły się, a następnie dokładnie ugniatamy masę, formując spód.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy - twaróg przekładamy do miski, dodajemy masę kajmakową, śmietankę i sól himalajską. Całość mieszamy łyżką, a następnie dokładnie miksujemy.
- Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i dodajemy do masy serowej, którą ponownie dokładnie miksujemy.
- Masę przekładamy na herbatnikowy spód. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.
- Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania. Sernik warto dodatkowo udekorować pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc