Proste ciasto na Wielkanoc - obejdzie się bez pieczenia. Goście będą zachwyceni wyjątkowym smakiem

Zastanawiasz się nad przepisem na ekspresowe i łatwe ciasto? Przygotuj kremowy i lekki sernik, który pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Lista produktów jest krótka, a przygotowanie nie powinno nikomu sprawić trudności.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na świątecznych stołach królują słodkie wypieki, jednak ich pieczenie nie każdemu przychodzi z łatwością. Wiele z przepisów jest czasochłonnych i skomplikowanych co zniechęca mniej doświadczone osoby. Jednak nasz przepis na sernik jest nie tylko pyszny, ale też ekspresowy. Sprawdź jak go przygotować i zaskocz swoich gości we te święta. 

Proste ciasto na Wielkanoc - puszysty sernik na herbatnikach

Przepis na sernik wcale nie musi być skomplikowany. Zaledwie kilka prostych czynności pozwoli nam uzyskać idealny efekt, bez marnowania czasu w kuchni. Wystarczy zamienić tradycyjny, kruchy spód ciasta na łatwiejszą wersję przygotowaną z ciasteczek i masła. Bez obaw, efekt będzie równie pyszny i chrupiący. Kolejnym ważnym krokiem jest przygotowanie sera. Pamiętajmy, by wybrać ten najlepszej jakości i drobno zmielony twaróg - to zagwarantuje nam pyszny i delikatny efekt. Słodkim dodatkiem będzie masa kajmakowa i kremowa śmietanka - takie połączenie zagwarantuje rozkosz na podniebieniu i z pewnością wywoła uśmiech na twarzy gości. 

Zobacz wideo 3 przepisy na szybkie i proste ciasta: sernik japoński, kokosanki i murzynek

Sernik słony karmel - proste ciasto idealne na Wielkanoc

Składniki: 

  • 1 kg drobno zmielonego twarogu,
  • puszka masy kajmakowej,
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 25 g żelatyny,
  • 300 g herbatników,
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • łyżka soli himalajskiej,
  • garść orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy ciasteczkowy spód - herbatniki dokładnie rozwałkowujemy lub mielimy do uzyskania drobnej konsystencji. Przekładamy na dno tortownicy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przekładamy do herbatników. Całość mieszamy dłońmi, by składniki połączyły się, a następnie dokładnie ugniatamy masę, formując spód. 
  2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy - twaróg przekładamy do miski, dodajemy masę kajmakową, śmietankę i sól himalajską. Całość mieszamy łyżką, a następnie dokładnie miksujemy. 
  3. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i dodajemy do masy serowej, którą ponownie dokładnie miksujemy. 
  4. Masę przekładamy na herbatnikowy spód. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. 
  5. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania. Sernik warto dodatkowo udekorować pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: