Przepis na sernik z wiaderka na kruchym spodzie. To ciasto powinno znaleźć się na wielkanocnym stole

Kto nie lubi sernika? Puszyste, delikatne ciasto rozpływające się w ustach. Mniam, gdy o nim pomyślę od razu nabieram na nie ochoty. Zawsze sernik wydawał mi się trudnym ciastem, aż odkryłam ten łatwy przepis. Idealnie pasuje do kawy i herbaty w rodzinnym gronie.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli szukasz ciasta na ostatnią chwilę to świetnie trafiłeś. Nasz sernik na kruchym spodzie to strzał w dziesiątkę. Smakuje wybitnie, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie dwa kwadranse. Moim zdaniem to najlepszy sernik, aby umilić świąteczny czas. Każdy z ochotą sięga wówczas to coś słodkiego. Wtedy zaskocz swoich gości i postaw na stole sernik z naszego przepisu. Z czekoladową polewą podbije serce każdego. Do dzieła!

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Składniki:

Kruche ciasto:

  • Pół kostki zimnego masła
  • Proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
  • Mąka pszenna (półtorej szklanki)
  • 2 żółtka
  • Cukier puder (3 łyżeczki)

Masa:

  • Twaróg z wiaderka (kilogram)
  • Pół kostki masła w temperaturze pokojowej
  • Jajka (4 sztuki w temperaturze pokojowej)
  • Mąka ziemniaczana (2 łyżki)
  • Cukier (niecała szklanka)
  • Cukier waniliowy (opakowanie)

Polewa:

  • Czekolada (gorzka lub mleczna cała tabliczka)
  • Śmietanka 30% (100 ml)

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

  1. Na stolnicy lub macie do pieczenia zagnieć wszystkie składniki na kruche ciasto( mąkę, żółtka, cukier puder, masło, proszek do pieczenia). Tak przygotowane wyłóż do foremki (tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.

Masa:

  1. Na samym początku ubij jajka z cukrem zwykłym i waniliowym. Stopniowo do ubitych dodawaj masło w temperaturze pokojowej. Nie przestawaj ubijać.
  2. Do tak przygotowanej masy zacznij dodawać ser (najlepiej po łyżce). Pamiętaj, aby nie przestawać ubijać.
  3. Gdy już masa jest gotowa dodaj mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj.
  4. Kruche ciasto wyciągnij z lodówki i wyłóż na nie masę serową.
  5. Ciasto włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika Na 170 stopni i piecz przez około godzinę (do suchego patyczka).

Polewa czekoladowa:

  1. Czekoladę podziel na mniejsze części, wstaw na mały palnik, aby się rozpuściła. Rozpuszczoną czekoladę zdejmij z gazu i dodaj śmietankę. Dokładnie wymieszaj i ponownie postaw na gaz. Gotuj do momentu, gdy śmietanką z czekoladą się połączą, cały czas mieszając na najmniejszym ogniu. Przelej do miseczki i odstaw do wystygnięcia.
  2. Ostudzony sernik udekoruj polewą czekoladową i np. płatkami migdałów czy wiórkami kokosowymi (opcjonalnie ).

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: