Kokosanki to nic innego jak proste ciasteczka na bazie białek z dodatkiem wiórek kokosowych (stąd nazwa), które smakują wybornie. Prawidłowo przygotowane i upieczone powinny z zewnątrz być chrupiące, a w środku miękkie. Dla wielu jest to smak dzieciństwa, gdy w sklepach nie było takiego wyboru słodyczy, jak obecnie. Kokosanki można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni, jednak najlepiej nie dłużej niż tydzień. Wówczas zaczynają tracić świeżość.
Zobacz wideo Domowej roboty kokosanki. Pyszny i prosty deser
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Kokosanki, czyli przepis na ciasteczka chrupiące i miękkie w środku: lista składników
- 200 g wiórków kokosowych,
- 50 g masła,
- 2 białka jaja,
- 120 g cukru.
Kokosanki, czyli przepis na ciasteczka chrupiące i miękkie w środku: przygotowanie
- Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Kolejno, dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier.
- Ubite białka mieszamy delikatnie łyżką do zimnego kokosu. Masa, która z tego powstanie, powinna być dosyć gęsta.
- Wykładamy łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Możemy delikatnie uformować masę palcami tak, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać ich z góry. Ładne wyjdą wtedy, jeśli będą poszarpane.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 min na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.