Kokosanki: prosty przepis na ciasteczka chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Klasyka wypieków

Kokosanki to takie ciastka, które chyba zna każdy. Można wręcz powiedzieć, że to taka klasyka polskich wypieków. Przepis na nie jest równie znany i uwzględnia dosłownie pięć zupełnie podstawowych składników, jakie większość z nas ma w domu. W niecałą godzinę przygotowania mamy gotową blachę cudownie chrupiących ciasteczek.

Kokosanki to nic innego jak proste ciasteczka na bazie białek z dodatkiem wiórek kokosowych (stąd nazwa), które smakują wybornie. Prawidłowo przygotowane i upieczone powinny z zewnątrz być chrupiące, a w środku miękkie. Dla wielu jest to smak dzieciństwa, gdy w sklepach nie było takiego wyboru słodyczy, jak obecnie. Kokosanki można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni, jednak najlepiej nie dłużej niż tydzień. Wówczas zaczynają tracić świeżość.

Zobacz wideo Domowej roboty kokosanki. Pyszny i prosty deser

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Kokosanki, czyli przepis na ciasteczka chrupiące i miękkie w środku: lista składników

  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 50 g masła,
  • 2 białka jaja,
  • 120 g cukru.

Kokosanki. Zdjęcie ilustracyjneKokosanki - przepis na kruche ciasteczka oprószone kawałkiem nieba

Kokosanki, czyli przepis na ciasteczka chrupiące i miękkie w środku: przygotowanie

  1. Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kolejno, dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier.
  3. Ubite białka mieszamy delikatnie łyżką do zimnego kokosu. Masa, która z tego powstanie, powinna być dosyć gęsta.
  4. Wykładamy łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Możemy delikatnie uformować masę palcami tak, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać  ich z góry. Ładne wyjdą wtedy, jeśli będą poszarpane.
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 min na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Kokosanki. Zdjęcie ilustracyjneKokosanki: jak je zrobić? Poznaj prosty przepis na słodkie ciastka

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: