Mazurek to stały punkt wielkanocnego menu, a wersja czekoladowa powinna przypaść do gustu praktycznie wszystkim bez wyjątku. Choć nazwa tego świątecznego ciasta sugeruje polskie pochodzenie, prawda jest taka, że najprawdopodobniej wywodzi się z Turcji. W naszym kraju zaczęto je regularnie wypiekać w XVII wieku. Od początku jednak stanowiło symbol zakończenia Wielkiego Postu, a zatem czasu poprzedzającego Wielkanoc.
Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem
Jakie nadzienie do mazurka? Co roku stawiam na czekoladową wersję
Przygotowanie wypieku wymaga odrobiny cierpliwości, jednak wyjątkowy smak z pewnością wynagrodzi wszystkie trudy. Zanim zabierzesz się do pracy, pamiętaj, że wszystkie składniki muszą być odpowiednio zimne. Czego będziesz potrzebować?
Składniki na ciasto:
- 150 g zmielonych na mąkę migdałów,
- 150 g pszennej mąki,
- kostka masła,
- 100 g cukru pudru,
- 6 żółtek - ugotowanych na twardo i przetartych przez sito,
- łyżka kwaśnej śmietany,
- łyżka zimnej źródlanej wody,
- szczypta soli,
- skórka starta z cytryny.
Polewa czekoladowa:
- dwie tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady,
- 250 g esencjonalnego kakao,
- 250 g cukru pudru,
- szklanka słodkiej śmietanki,
- pół kostki masła,
- 70 ml spirytusu,
Dekoracja: duża garść skórki pomarańczowej lub perełki do dekorowania ciast.
Mazurek czekoladowy jak od Magdy Gessler. Goście będą zachwyceni
Aby uzyskać pożądaną konsystencję i smak, trzeba pamiętać o ugniataniu składników zimnym widelcem. Ten trik podpatrzyłam u Magdy Gessler. Na początku jednak zetrzyj masło na tarce o dużych oczkach. Co dalej?
- Zagnieć widelcem mąkę, migdały, cukier i masło, tworząc coś na kształt kruszonki.
- Dodaj przetarte żółtka, połącz ze śmietaną i łyżką zimnej wody.
- Zagniecione ciasto zawiń w pergamin i odłóż do lodówki na całą noc. Dopiero po odleżeniu składniki nadają się do tego, by wyczarować z nich deser. Całość piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół). Musi być zarumienione. Pozostaw do ostygnięcia.
- Aby przygotować polewę czekoladową, w kąpieli parowej rozpuść czekoladę z masłem, dodaj śmietankę i cukier puder.
- Po zmieszaniu dolej spirytus i dodaj skórkę pomarańczową. Mieszaj, czekając na uzyskanie idealnej konsystencji.
- W ostatniej chwili nabłyszcz masę surowym żółtkiem i wylej na upieczony mazurkowy spód.