• Link został skopiowany

Najlepszy mazurek pod słońcem? Wypróbuj trik z widelcem Magdy Gessler. Zawsze się sprawdza

Choć mazurek jest jednym ze sztandarowych przysmaków wielkanocnych, nie ma co szukać jednego ścisłego przepisu. Ja przygotowuję wersję czekoladową zainspirowana trikiem Magdy Gessler. Zakłada on idealnie kruche ciasto zagniecione na ugotowanych na twardo żółtkach. Jak je zrobić?
Mazurek wielkanocny
Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

Mazurek to stały punkt wielkanocnego menu, a wersja czekoladowa powinna przypaść do gustu praktycznie wszystkim bez wyjątku. Choć nazwa tego świątecznego ciasta sugeruje polskie pochodzenie, prawda jest taka, że najprawdopodobniej wywodzi się z Turcji. W naszym kraju zaczęto je regularnie wypiekać w XVII wieku. Od początku jednak stanowiło symbol zakończenia Wielkiego Postu, a zatem czasu poprzedzającego Wielkanoc. 

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

Jakie nadzienie do mazurka? Co roku stawiam na czekoladową wersję

Przygotowanie wypieku wymaga odrobiny cierpliwości, jednak wyjątkowy smak z pewnością wynagrodzi wszystkie trudy. Zanim zabierzesz się do pracy, pamiętaj, że wszystkie składniki muszą być odpowiednio zimne. Czego będziesz potrzebować?

Składniki na ciasto:

  • 150 g zmielonych na mąkę migdałów,
  • 150 g pszennej mąki,
  • kostka masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 6 żółtek - ugotowanych na twardo i przetartych przez sito,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • łyżka zimnej źródlanej wody,
  • szczypta soli,
  • skórka starta z cytryny.

Polewa czekoladowa:

  • dwie tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady,
  • 250 g esencjonalnego kakao,
  • 250 g cukru pudru,
  • szklanka słodkiej śmietanki,
  • pół kostki masła,
  • 70 ml spirytusu,

Dekoracja: duża garść skórki pomarańczowej lub perełki do dekorowania ciast. 

Mazurek czekoladowy jak od Magdy Gessler. Goście będą zachwyceni

Aby uzyskać pożądaną konsystencję i smak, trzeba pamiętać o ugniataniu składników zimnym widelcem. Ten trik podpatrzyłam u Magdy Gessler. Na początku jednak zetrzyj masło na tarce o dużych oczkach. Co dalej? 

  1. Zagnieć widelcem mąkę, migdały, cukier i masło, tworząc coś na kształt kruszonki.
  2. Dodaj przetarte żółtka, połącz ze śmietaną i łyżką zimnej wody.
  3. Zagniecione ciasto zawiń w pergamin i odłóż do lodówki na całą noc. Dopiero po odleżeniu składniki nadają się do tego, by wyczarować z nich deser. Całość piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół). Musi być zarumienione. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Aby przygotować polewę czekoladową, w kąpieli parowej rozpuść czekoladę z masłem, dodaj śmietankę i cukier puder.
  5. Po zmieszaniu dolej spirytus i dodaj skórkę pomarańczową. Mieszaj, czekając na uzyskanie idealnej konsystencji.
  6. W ostatniej chwili nabłyszcz masę surowym żółtkiem i wylej na upieczony mazurkowy spód.
Więcej o: