Sernik po wiedeńsku to prosty deser, który z pewnością stanie się prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Czym różni się od tradycyjnej wersji tego wypieku? Sernik wiedeński nie ma kruchego spodu, a samą masę warto wzbogacić o nieco cytrusowego aromatu. Warto także rozważyć dodanie do niego ulubionych bakalii.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujesz wielu składników. Warto jednak zadbać, by były one dobrej jakości. To gwarantuje, że sernik będzie smakował obłędnie. Przed przystąpieniem do pieczenia, warto wyciągnąć składniki z lodówki nieco wcześniej. Powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Opcjonalnie: drobno starta skórka pomarańczowa/aromat pomarańczowy/kandyzowane bakalie.
Miękkie masło wrzuć do miski i ucieraj mikserem na puszystą masę. Powoli dodawaj do niego oddzielone od białek żółtka.
W osobnej misce wymieszaj twaróg (jeśli używasz zwykłego, pamiętaj o jego trzykrotnym zmieleniu, powinien być gładki) z cukrem pudrem oraz skórką pomarańczową.
Do masy z masła i żółtek dodawaj osłodzoną masę serową. Wymieszaj składniki, aby dokładnie się połączyły.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę i dodaj do reszty składników. Nie mieszaj zbyt gwałtownie, aby piana nie utraciła swojej objętości. Tak przygotowane ciasto wyłóż na posmarowaną masłem formę. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około godzinę.
Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu, zostaw je na kilka minut w piekarniku, uchylając lekko drzwiczki.
Wystudzony sernik można posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem, a wierzch ciasta obsypać startą skórką pomarańczy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.