Sałatka z tuńczykiem. Jest pyszna, zdrowa i ekspresowa w przygotowaniu

Tuńczyk jest świetnym źródłem białka i kwasów omega-3. Dodając go do sałatki, uzyskamy smaczny i zdrowy efekt. Pozostałe składniki takie jak świeże warzywa i kremowy sos wzbogacą smak potrawy. Warto przygotować ten smaczny przepis na Wielkanoc i nie tylko.

Więcej przepisów na świąteczne dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na sałatkę z tuńczykiem to idealna propozycja na zbliżające się wielkimi krokami święta Wielkanocne. Dlaczego? Jest bardzo smaczna a w dodatku zdrowa. Kawałki tuńczyka są obowiązkowe, jednak pozostałe składniki można dowolnie modyfikować i tworzyć różne wersje tej pysznej sałatki. 

Sałatka z tuńczykiem - idealna na Wielkanoc i nie tylko

Wśród wielkanocnych potraw nie brakuje sałatek. Często decydujemy się na tradycyjne przepisy, ale w tym wyjątkowym czasie warto odświeżyć domowe receptury i pozwolić sobie na eksperymentowanie i próbowanie nowych smaków. Sałatka z tuńczykiem jest wszystkim dobrze znana, jednak warto nadać jej charakteru i odpowiednio dobrać składniki. Niezbędne okażą się warzywa, jajka, ogórki kiszone, które przełamią smak oraz kremowy sos przygotowany z jogurtu, majonezu i śmietany. Świeża zielenina będzie wiosennym i zdrowym dodatkiem. Przepis warto wzbogacić o ulubione składniki lub przyprawy - dzięk temu udoskonalimy tradycyjną wersję. Warto przygotować sałatkę w szklanym naczyniu i wyeksponować poszczególne warstwy. Tak podana zachwyci gości i pięknie przyozdobi świąteczny stół.

Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka

Przepis na sałatkę z tuńczykiem

Składniki: 

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 4 jajka,
  • 200 g tartego żółtego sera,
  • 3 ogórki kiszone,
  • puszka kukurydzy,
  • czerwona cebula,
  • pęczek koperku,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka musztardy,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo. 
  2. Ogórki, cebulę i koperek drobno szatkujemy. Ser kroimy na cienkie paseczki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  3. Przygotowujemy sos - w małym kubeczku łączymy jogurt, majonez, śmietanę i musztardę. Jeśli chcemy uzyskać lżejszy efekt, możemy dodać odrobinę soku z cytryny. 
  4. Jajka kroimy w kosteczkę. 
  5. Tuńczyk pozbawiony zalewy, rozdrabniamy widelcem. 
  6. Dla uzyskania ładnego efektu układamy kolejne warstwy. Nie ma jednak takie potrzeby - wszystkie składniki możemy połączyć w całość. Jeśli jednak decydujemy się na bardziej estetyczną wersję, zaczynamy od ułożenia na dnie misy jajek, cebuli, koperku, połowy tuńczyka, sera i połowy sosu. Kolejnymi składnikami są ogórki kiszone, kukurydza, ser i sos. Ostatnią warstwą jest koperek. 

Tak przygotowana sałatka nie tylko zachwyci smakiem, ale też będzie się pięknie prezentować. Warto pamiętać, że podczas nakładania należy sięgnąć na samo dno misy, by wszystkie warstwy znalazły się na talerzu.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA