Jajka po tatarsku to doskonała propozycja, która urozmaici przyjęcia. Sprawdź jak je przygotować

Jeśli szukasz ciekawej wersji na przygotowanie jajek, dodaj do nich sos tatarski. Ta prosta w przygotowaniu przystawka zachwyca smakiem i pięknie się prezentuje. Wystarczy kilka prostych składników, by je przygotować a efekt jest gwarantowany.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl 

Jajka po tatarsku to klasyka! Są pyszne, pięknie się prezentują i nie są trudne w przygotowaniu. Postępując krok po kroku, według naszego sprawdzonego przepisu ta smaczna przystawka uda się już za pierwszym razem. Więcej przepisów na faszerowane jajka znajdziesz w naszym artykule: Jajka faszerowane - przepis klasyczny, w którym się rozsmakujesz. Dodaj do farszu te produkty

Jajka po tatarsku - jak je przygotować i jakich składników użyć?

Do przygotowania jajek po tatarsku niezbędne okażą się świeże i dobre jakościowo produkty. Wybierając jaja, staraj się sięgać po te z chowu z wolnego wybiegu. Sos tatarski składa się z żółtek, marynowanych borowików, ogórka kiszonego i cebulek dymek. Dodatek koperku zagwarantuje nam nutę świeżości i nada wiosennego akcentu. Jak w większości dań niezastąpiony okaże się majonez, który scali wszystkie produkty. Tak przygotowane jajka po tatarsku zasmakują niemal każdemu i sprawdzą się idealnie jako przystawka na stole.

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Jajka po tatarsku - przepis idealny

Składniki; 

  • 6 jajek,
  • marynowane borowiki,
  • 2 cebule dymki,
  • ogórek kiszony,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Ogórki, borowiki i cebule bardzo drobno szatkujemy. 
  3. Ostudzone jaja, obieramy, przecinamy na pół, delikatnie wyciągamy żółtko i dodajemy do warzyw. 
  4. Do masy dodajemy majonez i koperek. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. 
  5. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, lub prowizorycznego - przygotowanego z czystego plastikowego woreczka. 
  6. Białka jaj nadziewamy sosem tatarskim, ozdabiamy zieleniną i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 
  7. Tak przygotowane jajka są gotowe do podania. 
  8. ***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: