Boczek na grilla - sprawdź, jak przygotować danie na majówkę, przy którym zbytnio się nie napracujesz

Boczek na grilla można przyrządzić na wiele sposobów. Przygotowaliśmy sprawdzone przepisy na pyszny i aromatyczny boczek. Sprawdź, jak w łatwy sposób przygotujesz wyśmienite danie na majówkę.

Jak przygotować boczek na grilla - sprawdzone porady i przepisy

Jak przygotować surowy boczek na grilla, aby był smaczny, chrupiący i soczysty? Musimy pamiętać o kilku kwestiach. Jedną z podstawowych zasad jest to, aby kupić odpowiednie mięso. Jaki boczek na grilla wybrać? Powinien pochodzić ze sprawdzonego źródła, być dobry jakościowo i świeży. A jeśli chodzi o sposób przyrządzenia, to mamy całe mnóstwo możliwości. Boczek jest tym rodzajem mięsa, który pasuje do większości składników. Możemy serwować go z sosem lub podawać z grillowanymi warzywami czy też z kozim serem, przed grillowaniem natomiast należy mięso marynować lub peklować. Poniżej zaprezentujemy kilka rozwiązań.

Jak zamarynować boczek na grilla? Marynowanie podstawą udanej potrawy 

Jak zamarynować boczek na grilla? Wykonanie marynaty nie jest skomplikowanym procesem. Problemem dla wielu jest jednak znalezienie tej właściwej receptury. Postanowiliśmy postawić na wyrazisty smak, który idealnie wkomponuje się w majówkowy klimat. Oto i przepis na marynatę do boczku z grilla:

Do jej wykonania będziemy potrzebowali:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • odrobiny soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • przyprawy: pieprz, sól, suszone pomidory, papryka słodka, ostra, przyprawa na grilla

Wykonanie:

  1. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć.
  3. Tak przygotowaną marynatę odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
  4. Następnie obtaczamy w niej plastry pokrojonego boczku.
  5. Przystępujemy do grillowania.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Jak pokroić boczek na grilla? Podpowiadamy

Jak pokroić boczek na grilla? To jedno z kolejnych pytań, jakie stawiają sobie początkujący kucharze. Jeśli będziemy grillować boczek samodzielnie, najwygodniejszą formą jest pokrojenie go w plastry. Możemy grillować go na tacce lub wykonać z niego szaszłyki (wtedy lepiej sprawdzi się boczek pokrojony w kostkę). Jeszcze innym wariantem na grillowe potrawy jest zawinięcie warzyw lub sera w cienkie plastry boczku. 

Boczek na grilla można pokroić w cienkie lub grube plastry bądź kostkę przed wstawieniem do marynaty, wtedy mięso lepiej wchłonie jej smak, lub tuż przed grillowaniem. 

Jak przyprawić boczek na grilla? Z czym będzie smakował najlepiej? Sprawdźmy!

Zastanawiasz się, jak przyprawiać boczek na grilla? Oprócz marynaty możemy pokusić się o tradycyjne suszone dodatki bądź te w naturalnej formie. Dobrze sprawdzą się własnoręcznie przygotowane mieszanki ziół. Oto kilka propozycji do stworzenia własnej mieszanki:

  • suszony czosnek
  • papryka słodka/ostra
  • bazylia
  • oregano
  • majeranek
  • cebula suszona
  • czosnek granulowany
  • suszone pomidory
  • zioła prowansalskie
  • chili 
  • pieprz ziołowy
  • tymianek
  • rozmaryn

Boczek w wersji grillowanej pasuje także do koziego sera. Wystarczy go delikatnie przyprawić i zawinąć wokół sera. Następnie przejść do grillowania.

Jak zapeklować boczek na grilla - przepis krok po kroku

Jak zapeklować boczek na grilla? Peklowany boczek to przysmak znany od wielu lat. Mimo że receptura jest dosyć czasochłonna, warto pokusić się o jej wykonanie. Chcąc Wam to ułatwić, poniżej podaje przepis, z którego możecie skorzystać:

Składniki:

  • 1,5 kilograma boczku
  • 1,5 łyżki soli peklowej
  • 1 mała łyżeczka soli
  • około 2 litrów wody
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Wykonanie:

  1. Boczek płuczemy. Mieszamy oba rodzaje soli ze sobą.
  2. Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. Wlewamy wodę do garnka i dodajemy wszystkie składniki. Tak przygotowany garnek odstawiamy na trzy dni w zimne miejsce. Musimy pamiętać o mieszaniu, co jakiś czas.
  4. Po tym czasie przechodzimy do parzenia mięsa. Musimy wykonać to w temperaturze około 70 stopni Celsjusza. Przez około 10 minut.
  5. Następnie przystępujemy do grillowania lub pieczenia. 

Zobacz też: Ryba na grilla - jak zrobić perfekcyjnego grillowanego łososia? Mamy na to sprawdzony sposób!

Więcej o: