Jak przygotować surowy boczek na grilla, aby był smaczny, chrupiący i soczysty? Musimy pamiętać o kilku kwestiach. Jedną z podstawowych zasad jest to, aby kupić odpowiednie mięso. Jaki boczek na grilla wybrać? Powinien pochodzić ze sprawdzonego źródła, być dobry jakościowo i świeży. A jeśli chodzi o sposób przyrządzenia, to mamy całe mnóstwo możliwości. Boczek jest tym rodzajem mięsa, który pasuje do większości składników. Możemy serwować go z sosem lub podawać z grillowanymi warzywami czy też z kozim serem, przed grillowaniem natomiast należy mięso marynować lub peklować. Poniżej zaprezentujemy kilka rozwiązań.
Jak zamarynować boczek na grilla? Wykonanie marynaty nie jest skomplikowanym procesem. Problemem dla wielu jest jednak znalezienie tej właściwej receptury. Postanowiliśmy postawić na wyrazisty smak, który idealnie wkomponuje się w majówkowy klimat. Oto i przepis na marynatę do boczku z grilla:
Do jej wykonania będziemy potrzebowali:
Wykonanie:
Jak pokroić boczek na grilla? To jedno z kolejnych pytań, jakie stawiają sobie początkujący kucharze. Jeśli będziemy grillować boczek samodzielnie, najwygodniejszą formą jest pokrojenie go w plastry. Możemy grillować go na tacce lub wykonać z niego szaszłyki (wtedy lepiej sprawdzi się boczek pokrojony w kostkę). Jeszcze innym wariantem na grillowe potrawy jest zawinięcie warzyw lub sera w cienkie plastry boczku.
Boczek na grilla można pokroić w cienkie lub grube plastry bądź kostkę przed wstawieniem do marynaty, wtedy mięso lepiej wchłonie jej smak, lub tuż przed grillowaniem.
Zastanawiasz się, jak przyprawiać boczek na grilla? Oprócz marynaty możemy pokusić się o tradycyjne suszone dodatki bądź te w naturalnej formie. Dobrze sprawdzą się własnoręcznie przygotowane mieszanki ziół. Oto kilka propozycji do stworzenia własnej mieszanki:
Boczek w wersji grillowanej pasuje także do koziego sera. Wystarczy go delikatnie przyprawić i zawinąć wokół sera. Następnie przejść do grillowania.
Jak zapeklować boczek na grilla? Peklowany boczek to przysmak znany od wielu lat. Mimo że receptura jest dosyć czasochłonna, warto pokusić się o jej wykonanie. Chcąc Wam to ułatwić, poniżej podaje przepis, z którego możecie skorzystać:
Składniki:
Wykonanie:
Zobacz też: Ryba na grilla - jak zrobić perfekcyjnego grillowanego łososia? Mamy na to sprawdzony sposób!