Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Ciasto warstwowe a'la 3 bit
Wielkanoc kojarzy się z ciastami na kruchych spodach lub puszystymi babkami. Ale nie tylko takie łakocie można zaserwować na święta. Proponujemy królewicza - ciasto składające się z warstwy miodowej, biszkoptowej i budyniowej masy. Koniecznie spróbujcie.
Królewicz - ciasto, które urzeka swoją lekkością
Jeśli chcesz upiec królewicza, potrzebujesz:
Na biszkopt:
- mąki pszennej - pół szklanki,
- mąki ziemniaczanej - pół szklanki,
- jajek - 4 sztuk,
- cukru - szklanki,
- proszku do pieczenia - łyżeczki.
Na ciasto miodowe:
- mąki - 2 szklanek,
- masła - 3/4 kostki,
- cukru- pół szklanki,
- jajko,
- miodu - 2 łyżek,
- sody oczyszczonej - łyżeczki.
Na masę budyniową:
- mleka - pół litra,
- mąki pszennej - łyżki,
- mąki ziemniaczanej - dwóch łyżek,
- cukru zwykłego - pół szklanki,
- masła - kostki,
- cukru waniliowego - 1,5 opakowania.
Pozostałe składniki:
- czekolada (gorzka),
- masło lub śmietana,
- dżem owocowy bądź powidła.
Królewicz to ciasto, które łatwo przygotować. Oto szczegółowa instrukcja
Przygotowanie tego warstwowego deseru składa się z następujących etapów:
Pieczenie biszkoptu:
- Oddziel żółtka od białek. Te ostatnie ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier i pojedynczo żółtka;
- Wymieszaj obie mąki i proszek do pieczenia i dodaj ostrożnie do masy jajecznej;
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez pół godziny.
Pieczenie ciasta miodowego:
- Składniki na ciasto miodowe posiekaj nożem i wyrób;
- Podziel na dwie części, które piecz osobno w temperaturze 180 st. C przez kwadrans;
- Uwaga - ciasto miodowe po upieczeniu jest twarde. Zmięknie pod wpływem masy budyniowej;
Przygotowanie masy budyniowej:
- Szklankę mleka wymieszaj z obiema mąkami;
- Resztę mleka zagotuj z cukrem (również waniliowym);
- Do gotującego się płynu dodaj mieszankę mączną, podgotuj minutę i dodaj masło;
- Mieszaj, aż uzyskasz gładką masę budyniową.
Wykonanie polewy czekoladowej:
Połącz rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną (lub roztopionym masłem).
Przygotowanie całego Królewicza
Złóż całe ciasto według schematu:
ciasto miodowe - dżem - budyń - biszkopt - dżem - budyń - ciasto miodowe - polewa.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.