Królewicz - ciasto warstwowe z masą budyniową. Przygotuj je, jeśli gustujesz w miodowych deserach

Królewicz - ciasto warstwowe, które będzie idealnym deserem. Nie jest trudne do przygotowania, więc każdy da sobie z nim radę. Warto wypróbować ten niezwykle kremowy przysmak.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Ciasto warstwowe a'la 3 bit

Wielkanoc kojarzy się z ciastami na kruchych spodach lub puszystymi babkami. Ale nie tylko takie łakocie można zaserwować na święta. Proponujemy królewicza - ciasto składające się z warstwy miodowej, biszkoptowej i budyniowej masy. Koniecznie spróbujcie.

Królewiec - miodownik. Zdjęcie ilustracyjnaCiasto królewicz - słodkie warstwy na Wielkanoc. Mamy sprawdzony przepis

Królewicz - ciasto, które urzeka swoją lekkością

Jeśli chcesz upiec królewicza, potrzebujesz:

Na biszkopt:

  • mąki pszennej - pół szklanki,
  • mąki ziemniaczanej - pół szklanki,
  • jajek - 4 sztuk,
  • cukru - szklanki,
  • proszku do pieczenia - łyżeczki.

Na ciasto miodowe:

  • mąki - 2 szklanek,
  • masła - 3/4 kostki,
  • cukru- pół szklanki,
  • jajko,
  • miodu - 2 łyżek,
  • sody oczyszczonej - łyżeczki.

Na masę budyniową:

  • mleka - pół litra,
  • mąki pszennej - łyżki,
  • mąki ziemniaczanej - dwóch łyżek,
  • cukru zwykłego - pół szklanki,
  • masła - kostki,
  • cukru waniliowego - 1,5 opakowania.

Pozostałe składniki:

  • czekolada (gorzka),
  • masło lub śmietana,
  • dżem owocowy bądź powidła.

Ciasto królewicz - miodownik na Wielkanoc. Zdjęcie ilustracyjneCiasto królewicz na Wielkanoc. Prosty sposób na zaspokojenie każdego łasucha

Królewicz to ciasto, które łatwo przygotować. Oto szczegółowa instrukcja

Przygotowanie tego warstwowego deseru składa się z następujących etapów:

Pieczenie biszkoptu:

  1. Oddziel żółtka od białek. Te ostatnie ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier i pojedynczo żółtka;
  2. Wymieszaj obie mąki i proszek do pieczenia i dodaj ostrożnie do masy jajecznej;
  3. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez pół godziny.

Pieczenie ciasta miodowego:

  1. Składniki na ciasto miodowe posiekaj nożem i wyrób;
  2. Podziel na dwie części, które piecz osobno w temperaturze 180 st. C przez kwadrans;
  3. Uwaga - ciasto miodowe po upieczeniu jest twarde. Zmięknie pod wpływem masy budyniowej;

Przygotowanie masy budyniowej:

  1. Szklankę mleka wymieszaj z obiema mąkami;
  2. Resztę mleka zagotuj z cukrem (również waniliowym);
  3. Do gotującego się płynu dodaj mieszankę mączną, podgotuj minutę i dodaj masło;
  4. Mieszaj, aż uzyskasz gładką masę budyniową.

Wykonanie polewy czekoladowej:

Połącz rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną (lub roztopionym masłem).

Przygotowanie całego Królewicza 

Złóż całe ciasto według schematu:
ciasto miodowe - dżem - budyń - biszkopt - dżem - budyń - ciasto miodowe - polewa.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc