Majonez w 10 minut. Robert Makłowicz robi go z tylko czterech składników

Bez majonezu nie ma świąt. Z tym stwierdzeniem pewnie zgodzi się większość osób. Jeżeli nie lubisz kupnych lub nie umiesz zdecydować, który wybrać, zrób go sam. Robert Makłowicz mówi, że wystarczy zaledwie 10 minut. Krytyk kulinarny przyrządza go z tylko czterech składników.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Majonez dodajemy do sałatek, jajek, a nawet do wypieków (tutaj znajdziecie np. przepis na ciasto czekoladowe, które z dodatkiem majonezu będzie cudownie wilgotne). Święta bez tego sosu trudno więc sobie wyobrazić. Można oczywiście pójść do sklepu i wybrać ulubiony, ale przecież nie od dziś wiadomo, że najlepsze jest to, co domowe. Jeśli myślisz się, że zrobienie majonezu samemu jest zbyt skomplikowane, zobacz, co mówi o tym Robert Makłowicz.

Zobacz wideo Nietypowy przepis na ciasto: tort czekoladowy z majonezem

Krytyk kulinarny i kucharz jakiś czas temu przyznał, że najbardziej lubi majonez własnej roboty i podzielił się przepisem na łamach serwisu Onet Podróże. "Zrobienie majonezu to tylko 10 minut roboty!" - zachęcał pan Robert. Wyjaśniał, że wystarczą żółtka, odrobina musztardy, dobrej jakości olej roślinny oraz trochę czosnku, jeśli ktoś lubi. Potem wszystko trzeba powoli utrzeć i majonez zrobiony. Robert Makłowicz dodał, że smakuje mu również majonez wegański.

Poniżej znajdziecie przykładowy przepis na majonez tradycyjny oraz na majonez wegański.

Przepis na majonez tradycyjny

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 320 ml oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • biały pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • opcjonalnie czosnek.

Sposób przygotowania:

Do zrobienia majonezu można użyć zarówno blendera, jak i trzepaczki. Do blendera wbij żółtka, dodaj musztardę, sól i pieprz. Wymieszaj. Następnie dodaj trochę oleju i zacznij blendować. Gdy masa zgęstnieje, zacznij wlewać powoli pozostały olej, cały czas blendując. W kilka minut powstanie dość gęsty majonez.

Przepis na majonez wegański

Składniki:

  • szklanka mleka sojowego (bez dodatku cukru),
  • szklanka oleju rzepakowego,
  • łyżka musztardy,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • szczypta cukru.

Do misy blendera lub miksera wlej mleko i miksuj, aż zacznie się pienić. Następnie dodaj musztardę, sól i cukier. Powoli miksując, wlewaj małymi porcjami olej. Ubijaj, aż majonez zacznie gęstnieć. Jeśli nie chce zgęstnieć przez dłuższy czas, możesz wstawić go na pół godziny do lodówki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomosci.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.