Szybki obiad na święta - polędwiczki w sosie chrzanowym. Nie zapomnij o ziołowym dodatku, a sos nabierze charakteru

Szybki obiad na święta, który zachwyci gości i dodatkowo będzie pyszny i łatwy w wykonaniu? Mamy dla ciebie prosty przepis, który na pewno pokochasz - polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym. Zrobisz je w mniej niż pół godziny, a dodatek rozmarynu podkreśli delikatny smak wieprzowiny.

Więcej przepisów na szybkie dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

W święta niekoniecznie chcemy poświęcać długich godzin na gotowanie wymyślnych specjałów, ale przecież gości wielkanocnym wypada czymś ugościć. I jak tu pogodzić chęć nakarmienia najbliższych czymś superpysznym z małym, wielkanocnym lenistwem? Przepis na szybki świąteczny obiad powinien ci się sposobać - polędwiczki w sosie chrzanowym z rozmarynem zrobisz w mniej niż pół godziny, a są tak smaczne, że z pewnością każdy poprosi o dokładkę. 

Szybki obiad na święta - polędwiczki w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1 szklanka wody
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu (ilość łyżek zależy od upodobania)
  • 200 ml śmietanki 30 proc
  • płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • płaska łyżeczka rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • olej

Polędwiczki w sosie chrzanowym - sposób wykonania:

  1. Mięso pokrój w plastry i dopraw każdy z nich solą i pieprzem. Lekko "wklep" przyprawy w mięso i odstaw na kilka minut.
  2. Na sporej patelni porządnie rozgrzej olej i smaż polędwiczki z obu stron przez chwilę, tylko do momentu, aż zamkną się włókna. Następnie wlej szklankę wody, dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych. Dodaj także suszony tymianek i rozmaryn i wymieszaj. Całość duś na wolnym ogniu ok. 15 minut.
  3. Dodaj kilka łyżek chrzanu, i kiedy się rozpuści, dodaj śmietanę. Gotuj chwilę na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje.
  4. Gotowe polędwiczki podawaj z purée ziemniaczanym lub ulubioną kaszą w towarzystwie surówki.

Taki szybki obiad na święta jest idealny, ale równie dobrze smakuje na co dzień. Dosłownie chwila roboty i smaczny obiad gotowy. Warto zapamiętać ten przepis i odrobinę rozpieścić świątecznych gości. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: