Więcej przepisów na szybkie dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
W święta niekoniecznie chcemy poświęcać długich godzin na gotowanie wymyślnych specjałów, ale przecież gości wielkanocnym wypada czymś ugościć. I jak tu pogodzić chęć nakarmienia najbliższych czymś superpysznym z małym, wielkanocnym lenistwem? Przepis na szybki świąteczny obiad powinien ci się sposobać - polędwiczki w sosie chrzanowym z rozmarynem zrobisz w mniej niż pół godziny, a są tak smaczne, że z pewnością każdy poprosi o dokładkę.
Szybki obiad na święta - polędwiczki w sosie chrzanowym
Składniki:
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 1 szklanka wody
- 2-3 łyżki tartego chrzanu (ilość łyżek zależy od upodobania)
- 200 ml śmietanki 30 proc
- płaska łyżeczka suszonego tymianku
- płaska łyżeczka rozmarynu
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- olej
Polędwiczki w sosie chrzanowym - sposób wykonania:
- Mięso pokrój w plastry i dopraw każdy z nich solą i pieprzem. Lekko "wklep" przyprawy w mięso i odstaw na kilka minut.
- Na sporej patelni porządnie rozgrzej olej i smaż polędwiczki z obu stron przez chwilę, tylko do momentu, aż zamkną się włókna. Następnie wlej szklankę wody, dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych. Dodaj także suszony tymianek i rozmaryn i wymieszaj. Całość duś na wolnym ogniu ok. 15 minut.
- Dodaj kilka łyżek chrzanu, i kiedy się rozpuści, dodaj śmietanę. Gotuj chwilę na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje.
- Gotowe polędwiczki podawaj z purée ziemniaczanym lub ulubioną kaszą w towarzystwie surówki.
Taki szybki obiad na święta jest idealny, ale równie dobrze smakuje na co dzień. Dosłownie chwila roboty i smaczny obiad gotowy. Warto zapamiętać ten przepis i odrobinę rozpieścić świątecznych gości. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.