Jak gotować warzywa, by nie traciły witamin i składników mineralnych? Liczy się czas i rodzaj naczynia

W świeżych warzywach znajdują się najłatwiej przyswajalne witaminy. Natomiast jakakolwiek obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie), a nawet rutynowe czynności, jak mycie, obieranie i krojenie warzyw skutkują utratą wartości odżywczych. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, by temu zaradzić. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach.

Dlaczego dochodzi do utraty cennych składników odżywczych podczas gotowania warzyw? Witaminy i minerały z samej swojej natury są podatne na działanie czynników zewnętrznych, takich jak światło czy temperatura. Choć nie da się całkowicie zapobiec utracie witamin podczas obróbki cieplnej, to zmodyfikowanie sposobu przygotowania potraw pozwala zachować większość niezbędnych dla organizmu witamin i składników mineralnych.

Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Gotowanie warzyw: co robić, żeby nie traciły witamin?

  1. Nie obieraj warzyw, zwłaszcza tych pochodzących z upraw ekologicznych. Szczególnie marchew i ziemniaki warto gotować nieobrane, uprzednio umyte, ponieważ pod ich skórką znajduje się najwięcej witamin.
  2. Gotuj warzywa w małej ilości wody lub na parze w jak najkrótszym czasie. Najlepiej wrzucić je od razu do wrzątku i przykryć garnek.
  3. Jeżeli nie zamierzasz spożywać warzyw od razu, pamiętaj, aby schłodzić je w jak najkrótszym czasie. Jeśli gotujesz je jako dodatek lub samodzielne danie (np. brokuły gotowane), wystarczy, że przelejesz je zimną wodą i wstawisz do lodówki. Jeżeli natomiast stanowią część potrawy, najlepiej przełożyć ją z gorącego garnka do zimnego naczynia, a następnie wstawić już ostudzoną do lodówki.
  4. Unikaj obitych naczyń emaliowanych, gdyż przez kontakt z rdzą następuje przyspieszenie działania enzymów rozkładających witaminy. 
  5. Warzywa bogate w karoten najlepiej gotować z dodatkiem tłuszczu: przyczynia się on do wzrostu przyswajalności prowitaminy A, jak również poprawia wygląd potrawy.
  6. Wykorzystuj wodę, w której gotujesz warzywa, np. do sporządzenia sosu, zupy bądź ugotowania makaronu czy ryżu. W ten sposób ocalisz witaminy i inne składniki odżywcze, które wypłukały się podczas gotowania.

Gotowanie warzyw: w czym to robić, aby zachować składniki odżywcze?

  1. Urządzenia do gotowania na parze: w takich naczyniach tracisz tylko 10 proc. witaminy C zawartej w warzywach.
  2. Garnki z powłoką ceramiczną: nie zmieniają smaku ani zapachu dań.
  3. Szklane naczynia żaroodporne: są pozbawione szkodliwych substancji (m.in. chromu czy niklu), które mogłyby wejść w interakcję ze składnikami odżywczymi w warzywach.
  4. Garnki specjalnie przystosowane do gotowania warzyw: są tak wyprofilowane, aby gotować przy użyciu małej ilości wody. Wśród nich znajdują się naczynia specjalnie przeznaczone do wybranych rodzajów warzyw, np. szparagów.
  5. Garnki ze stali nierdzewnej: bardzo dobrze przewodzą i zachowują ciepło.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA