Francuski omlet - przepis na podstawową wersję śniadaniowej klasyki. Podaj go na słodko lub słono

Omlet francuski - przepis na ten śniadaniowy przysmak jest bardzo łatwy do wykonania i składa się z zaledwie trzech składników. Jak go przygotować? To proste.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Potrawy z jajek są jednym z najczęstszych wyborów na pierwszy posiłek dnia. Jednym z najprostszych dań, które się z nich robi, jest omlet. Proponujemy podstawową, naturalną wersję tej potrawy, zwaną omletem francuskim - przepis jest niezwykle prosty i każdy da sobie z nim radę.

Przepis na omletPrzepis na omlet. Dzięki tym trikom wyjdzie puszysty jak nigdy

Francuski omlet - przepis wymaga tylko trzech składników. Są to podstawowe produkty

Do zrobienia na śniadanie (lub dowolny posiłek dnia) klasycznego omletu potrzebujesz następujących składników:

  • jajek - tyle, ile chcesz,
  • wody lub mleka - łyżeczka na jedno jajko,
  • soli - szczypty do smaku.

Ciasto na omlety (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na omlet zebrę. Wyjątkowa wersja popularnego dania w dwóch kolorach

Jak zrobić francuski omlet? Instrukcja jest bardzo prosta

Sposób przyrządzenia omletu wygląda tak:

  1. Jajka roztrzep z wodą lub mlekiem i szczyptą soli za pomocą trzepaczki;
  2. Gotową masę jajeczną wylej na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła;
  3. Smaż powoli i nie mieszaj;
  4. Pozwól wierzchniej warstwie spłynąć na dno patelni, pod ścięty spód;
  5. Gdy omlet jest jeszcze na patelni, można dodać nadzienie - warzywa, grzyby czy mięso;
  6. Gotowy omlet powinien być galaretowaty na wierzchu, spód lekko zarumieniony, a  białko ścięte;
  7. Podawaj jeszcze gorący, póki jest pulchny i soczysty. 

Na koniec mała ciekawostka - hiszpańska tortilla i włoska frittata to też odmiany omletów. Do tortilli dodaje się nadzienie złożone m.in. z ziemniaków, natomiast frittata zapiekana na maśle ma farsz warzywny. Rzadziej zawiera czosnek bądź anchois.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: