Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?
Potrawy z jajek są jednym z najczęstszych wyborów na pierwszy posiłek dnia. Jednym z najprostszych dań, które się z nich robi, jest omlet. Proponujemy podstawową, naturalną wersję tej potrawy, zwaną omletem francuskim - przepis jest niezwykle prosty i każdy da sobie z nim radę.
Przepis na omlet. Dzięki tym trikom wyjdzie puszysty jak nigdy
Francuski omlet - przepis wymaga tylko trzech składników. Są to podstawowe produkty
Do zrobienia na śniadanie (lub dowolny posiłek dnia) klasycznego omletu potrzebujesz następujących składników:
- jajek - tyle, ile chcesz,
- wody lub mleka - łyżeczka na jedno jajko,
- soli - szczypty do smaku.
Przepis na omlet zebrę. Wyjątkowa wersja popularnego dania w dwóch kolorach
Jak zrobić francuski omlet? Instrukcja jest bardzo prosta
Sposób przyrządzenia omletu wygląda tak:
- Jajka roztrzep z wodą lub mlekiem i szczyptą soli za pomocą trzepaczki;
- Gotową masę jajeczną wylej na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła;
- Smaż powoli i nie mieszaj;
- Pozwól wierzchniej warstwie spłynąć na dno patelni, pod ścięty spód;
- Gdy omlet jest jeszcze na patelni, można dodać nadzienie - warzywa, grzyby czy mięso;
- Gotowy omlet powinien być galaretowaty na wierzchu, spód lekko zarumieniony, a białko ścięte;
- Podawaj jeszcze gorący, póki jest pulchny i soczysty.
Na koniec mała ciekawostka - hiszpańska tortilla i włoska frittata to też odmiany omletów. Do tortilli dodaje się nadzienie złożone m.in. z ziemniaków, natomiast frittata zapiekana na maśle ma farsz warzywny. Rzadziej zawiera czosnek bądź anchois.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc