Ciasto na naleśniki - prosty przepis. Użyj konkretnej wody, a będą delikatne i puszyste

Ciasto na naleśniki jest banalne w wykonaniu, ale istnieje pewien sprytny sposób, by wyszło jeszcze lepsze, niż dotąd. Ważny jest dodatek wody do ciasta na naleśniki, ale nie zwykłej wody. Jeśli chcesz, by twoje naleśniki wyszły delikatniejsze i jeszcze pyszniejsze, użyj wody gazowanej - efekt z pewnością pozytywnie cię zaskoczy.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na naleśniki zna chyba każdy z nas. Przede wszystkim liczą się proporcje, ale istnieje pewien sposób, by nieco udoskonalić znany dobrze przepis na ciasto na naleśniki. Zamiast zwykłej wody, użyj wody gazowanej - nalesniki będą puszyste i delikatne. 

Ciasto na nalesniki - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 500 lub 650)
  • 250 ml wody gazowanej
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • olej
  • szczypta soli

Ciasto na naleśniki - sposób wykonania

  1. Przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę. Dodaj mleko praz gazowaną wodę i szczyptę soli i zmiksuj na gładką masę.
  2. Cały czas miksując, dodaj łyżkę oleju i odstaw miskę z ciastem na 15 minut, by gluten zawarty w mące spęczniał (dzięki temu naleśniki będą sprężyste)
  3. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta na naleśniki. Następnie rozprowadź je na całej powierzchni, wykonując okrężny ruch patelnią. Smaż na złoty kolor z obu stron.

Naleśniki z wodą gazowaną są smaczne zarówno w wersji na słodko jak i na słono, sprawdzą się także idealnie do krokietów, ponieważ łatwo się zwijają i nie pękają. Jeśli szukasz pomysłu na śniadanie, wytrawny obiad lub pyszny podwieczorek, naleśniki polecają się z całego serca.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: