• Link został skopiowany

Jak wyjąć gorące jajka z garnka? Wypróbuj patent z trzepaczką. Wygodniej niż łyżką

Wyjmowanie ugotowanych jajek z rondelka potrafi być uciążliwe. Nawet jeśli wcześniej wylaliście wodę do zlewu, to złapanie gołymi rękami gorącej skorupki nie jest najlepszym pomysłem. Można oczywiście pomóc sobie łyżką, ale umówmy się, że to nie jest superwygodny sposób. Warto jednak użyć innego przyboru kuchennego, który prawdopodobnie każdy z was ma. Ta metoda jest o wiele lepsza.
Jak wyjąć gorące jajka z garnka?
senadamie / Shutterstock

Więcej przydatnych trików kuchennych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Od razu doprecyzujmy, że wyjmowanie jajek łyżką to nie żaden błąd. Nie jest to więc kolejny tekst z cyklu, że całe życie coś robiliśmy źle. Warto jednak sobie to życie ułatwiać. Nawet drobne, codzienne czynności. Może się bowiem okazać, że oszczędzimy zarówno czas, jak i nerwy. Przecież prawdopodobnie każdemu zdarzyło się kiedyś, że jajko zsunęło się z łyżki z powrotem do garnka. Niby drobiazg, ale może być irytujący.

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać idealne?

Jest jednak dużo wygodniejszy sposób. Wystarczy zamienić łyżkę na klasyczną trzepaczkę, którą większość z was, o ile nie wszyscy, ma w kuchni. Być może część z was zna już tę metodę i z powodzeniem ją stosujecie. Ci, którzy jeszcze nie mieli okazji się z nią zaznajomić, mogą zobaczyć, o co chodzi, na poniższym filmiku z TikToka.

Autor filmiku przyznaje, że sam dowiedział się o tym sposobie wyjmowania gorących jajek z garnka dopiero po 30-tce. Człowiek uczy się przecież przez całe życie. Jak widać na wideo, ten patent jest naprawdę banalny. Wystarczy złapać jajko trzepaczką. Jest to nie tylko wygodniejsze, lecz także szybsze - można wyłowić w ten sposób dwa jajka na raz. Mała rzecz, a cieszy. Co wyraźnie widać nawet na powyższym filmie.

Jak szybko obrać jajko? Przyda się szklanka z wodą

Wyławianie jajek to jedno. Potem następuje ta gorsza część, bo trzeba je jeszcze obrać. Niektóre skorupki odchodzą bez problemu, inne uparcie trzymają się białka. Jak szybko obrać jajko w takim razie? Jest na to sposób.

Po ugotowaniu należy włożyć je do szklanki z zimną wodą. Powinno być niemal w całości zanurzone. Następnie trzeba przykryć naczynie dłonią i kilka razy energicznie potrząsnąć. W szybkim obraniu jajka pomoże też trik z sodą oczyszczoną.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomosci.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: