Więcej przepisów na wyborne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Żeby zrobić wyśmienitą ogórkową, wcale nie potrzebujesz skomplikowanych składników ani dużo czasu. O triku z wcześniejszym podsmażeniem startych ogórków kiszonych z pewnością słyszałeś, ale dziś zdradzimy ci sekret, dzięki któremu ogórkowa będzie najlepsza na świecie. By pogłębić smak, należy podsmażyć wszystkie warzywa, ale po kolei. Wtedy twoja zupa ogórkowa będzie tak dobra jak ta u babci, a może jeszcze lepsza.
Zupa ogórkowa - przepis
Składniki:
- 6-8 większych kiszonych ogórków (ilość zależy od upodobania)
- 4 średnie ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 duża biała cebula
- ok. 1,5 litra lekkiego bulionu lub rosołu
- śmietana 18 proc
- masło
- posiekany koperek
- sok z ogórków kiszonych
Zupa ogórkowa - sposób wykonania:
- Ogórki i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj, a obrane ziemniaki pokrój w kostkę.
- Przygotuj garnek z szerokim dnem. Rozgrzej w nim solidną łyżkę masła i wrzuć posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj marchewkę. Gdy marchewka zmięknie, dołóż odrobinę masła i wrzuć pokrojone ziemniaki. Kiedy się przyrumienią, dodaj ogórki i zmniejsz ogień. Smaż całość ok. 8-10 minut na średniej mocny palnika.
- Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną. Następnie dopraw solą oraz pieprzem i jeśli uważasz, że zupa jest za mało kwaśna, dolej sok z kiszonych ogórków wedle uznania.
- Na koniec zapraw zupę zahartowaną śmietanką i dodaj posiekany koperek. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Taka zupa smakuje naprawdę wybronie - z jednej strony jest delikatna, z drugiej wyrazista i aromatyczna. Zapamiętaj ten trik z podsmażeniem warzyw, a z pewnością staniesz się mistrzem smaku dla swojej rodziny. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.