Dobre menu to jeden z najważniejszych elementów udanej imprezy. Planując wieczór w towarzystwie przyjaciół, warto więc zastanowić się nad wyborem potraw, które zaserwujemy. Jakie dania sprawdzają się najlepiej? Goście chętnie sięgają szczególnie po te przystawki, których jedzenie nie wymaga użycia sztućców. To także szczególnie ważne, jeśli planujemy przygotowanie tzw. szwedzkiego stołu.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Potrawy z ciasta francuskiego są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Zachęcamy do wypróbowania tej drugiej opcji. Jak przygotować roladki? Płat ciasta francuskiego wystarczy posmarować passatą pomidorową, doprawić ziołami, sproszkowanym czosnkiem oraz odrobiną soli. Tak przygotowane ciasto należy posypać startym serem, można także dorzucić dodatki: szynkę, pieczarki, czy oliwki. Całość wystarczy już tylko zawinąć w ciasną roladę i pokroić na równe kawałki. Tak przygotowane "ślimaczki" pieczemy przez około 15 minut w 190 st. Można podawać je na ciepło, ale świetnie smakują także po ostygnięciu.
Ta prosta kompozycja z pewnością przypadnie do gustu koneserom mlecznych wyrobów. Aby ją przygotować, zaopatrz się w różne rodzaje serów, sprawdzą się zarówno sery twarde (Parmezan), jak i lekkie kremowe odmiany. Najczęściej wybierane są także sery pleśniowe (Brie, Camembert, Lazur). Na deskę warto wyłożyć także owoce (winogrona, truskawki, gruszki), bakalie (suszona żurawina, morele, czy śliwki), a także pokrojoną bagietkę, bułkę paryską lub grissini. Deskę serów można uzupełnić także o długo dojrzewające wędliny, orzechy, konfitury, miód, czy oliwki.
Imprezowy klasyk, który nigdy nie wyjdzie z mody. Są szybkie i łatwo przygotować je na wiele różnych sposobów. Polecamy koreczki z mozzarellą, świeżą bazylią oraz pomidorkami koktajlowymi, albo te z warzywami i kabanosem. Świetnie smakują także koreczki z dodatkiem owoców. Wypróbuj tych z serem pleśniowym i kabanosami.
Z tortilli można przygotować zarówno przystawki na ciepło, jak i na zimno. Pierwsza wersja będzie świetnie smakować ze świeżymi warzywami i podsmażoną w przyprawach piersią z kurczaka, druga - z serkiem topionym, szynką i rukolą.
Chrupiące nachosy dobrze podawać w towarzystwie aromatycznych sosów. Oczywiście w sklepach nie brak różnorodnych dipów, ale warto pokusić się o przygotowanie ich domowej wersji. Zachęcamy do spróbowania nachosów z sosem serowym. Jak przygotować taki dip? Wystarczy zagotować mleko i śmietankę, a następnie dodać starty ser lub serki topione, a całość mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy coraz częściej gości w naszych kuchniach. Jeśli planujesz przygotowanie szwedzkiego stołu, zaopatrz się w kilka wariantów smakowych tej pasty i podaj ją w towarzystwie pokrojonych w słupki warzyw: papryki, ogórka, marchewki, czy selera naciowego. Hummus świetnie będzie smakował także z krakersami, paluszkami, czy chlebkiem naan.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.