• Link został skopiowany

Przepis na rosół doskonały. Dzięki metodzie dwóch białek będzie idealnie klarowny

Trudno wyobrazić sobie niedzielny, tradycyjny obiad bez aromatycznego rosołu. Powinien być długo gotowany i pełen przenikających się smaków warzyw, mięsa i przypraw. Podpowiadamy, jak zrobić rosół perfekcyjnie i wprowadzić w życie prosty trik, dzięki któremu nasza zupa będzie idealnie klarowna.
Pyszny, złoty rosół
margouillat photo /Shutterstock

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.

Rosół to niekwestionowany król wśród popularnych w Polsce zup. W wielu domach kojarzy się z niedzielą i ważnymi uroczystościami, jak wesele, chrzest czy komunia. Stanowi też bazę wielu innych dań. W idealnej wersji jest aromatyczny i klarowny, co nie zawsze udaje się początkującym kucharzom. Dzięki kilku radom, przygotowanie idealnego rosołu będzie prostsze. Koniecznie wypróbujcie metody z dwoma białkami. 

Rosół krok po kroku. Składniki

  • 500 g szpondra wołowego
  • kura rosołowa,
  • 5 marchewek,
  • 4 pietruszki,
  • 2 opalone cebule,
  • 1 por (cały),
  • pół selera,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 3 łyżki lubczyku,
  • świeży pieprz,
  • sól,
  • 6 liści laurowych,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarenkach,
  • 5 goździków,
  • 2 białka jaj.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

1. Kurczaka pokroić na części (odciąć uda, skrzydełka, szyję), dokładnie opłukać i zalać zimną wodą w dużym garnku,

2. Do wody dołożyć szponder wołowy,

3. Mięso posolić i zagotować na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 1,5 godziny pod przykryciem. Uwaga: wywar ma tylko lekko mrugać,

4. W czasie, gdy gotuje się mięso, możemy ściągnąć z powierzchni szumowiny i zbędny tłuszcz. W tym celu wystarczy wlać do zupy dwa białka jajek. Kiedy się zetną - białko wchłonie tłuszcz i z łatwością zbierzemy je z powierzchni zupy,

5. Przygotować wszystkie warzywa: opalić cebulę, pokroić na słupki marchewkę, pietruszkę i selera. Pora przeciąć na pół. Po upływie 1,5 h, dorzucić wszystkie warzywa do garnka. Dodać też ziarenka pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować kolejne 1,5 h na małym ogniu,

6. Pod koniec gotowania dodać suszony lubczyk,

7. Serwować z makaronem i świeżą natką pietruszki. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: