Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.
Rosół to niekwestionowany król wśród popularnych w Polsce zup. W wielu domach kojarzy się z niedzielą i ważnymi uroczystościami, jak wesele, chrzest czy komunia. Stanowi też bazę wielu innych dań. W idealnej wersji jest aromatyczny i klarowny, co nie zawsze udaje się początkującym kucharzom. Dzięki kilku radom, przygotowanie idealnego rosołu będzie prostsze. Koniecznie wypróbujcie metody z dwoma białkami.
1. Kurczaka pokroić na części (odciąć uda, skrzydełka, szyję), dokładnie opłukać i zalać zimną wodą w dużym garnku,
2. Do wody dołożyć szponder wołowy,
3. Mięso posolić i zagotować na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 1,5 godziny pod przykryciem. Uwaga: wywar ma tylko lekko mrugać,
4. W czasie, gdy gotuje się mięso, możemy ściągnąć z powierzchni szumowiny i zbędny tłuszcz. W tym celu wystarczy wlać do zupy dwa białka jajek. Kiedy się zetną - białko wchłonie tłuszcz i z łatwością zbierzemy je z powierzchni zupy,
5. Przygotować wszystkie warzywa: opalić cebulę, pokroić na słupki marchewkę, pietruszkę i selera. Pora przeciąć na pół. Po upływie 1,5 h, dorzucić wszystkie warzywa do garnka. Dodać też ziarenka pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować kolejne 1,5 h na małym ogniu,
6. Pod koniec gotowania dodać suszony lubczyk,
7. Serwować z makaronem i świeżą natką pietruszki.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.