Majówka już niedługo, więc poznaj przepis na grillowaną karkówkę. Oczarujesz znajomych

Przepis na grillowaną karkówkę nie może udać się bez odpowiednio przygotowanej marynaty. Najlepsze mięso do marynowania powinno być świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła. Najlepiej, gdy jego kawałki są jednakowej grubości, gdyż dzięki temu równomiernie się marynuje i łatwiej je grillować. Do marynowania najbardziej nadają się stalowe lub szklane naczynia.

Grillowaną karkówkę można z całą pewnością uznać za klasykę polskiego grilla. Swoją popularnością niewiele ustępuje grillowanej kiełbasie. Przepis na nią jest prosty, a sekret tkwi w dobrej marynacie. Warto marynować mięso wieprzowe samodzielnie, gdyż pozwala to rozluźnić jego strukturę. 

Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Majówka za pasem, więc poznaj przepis na grillowaną karkówkę: składniki

  • karkówka bez kości 1 kg;
  • marynata do wyboru, np. pikantna: duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki mielonego kminku, łyżeczka ostrej mielonej papryki, łyżeczka mielonych nasion kolendry,  ¾ łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu mielonego, łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 8 łyżek oleju spożywczego.

Marynata do karkówki na grilla powinna być zrobiona i użyta kilka godzin przed położeniem mięsa na rozgrzanym ruszcieMarynata do karkówki z grilla - pomysły

Majówka za pasem, więc poznaj przepis na grillowaną karkówkę: przygotowanie

  1. Umyj karkówkę i pokrój na plastry o grubości około centymetra. Żeby przyspieszyć proces marynowania i pieczenia, możesz delikatnie spłaszczyć kotlety dłonią.
  2. Wymieszaj dokładnie składniki marynaty, zamarynuj mięso i odstaw je na co najmniej 2 godziny, a najlepiej nawet na całą noc. W międzyczasie należy kilkakrotnie obrócić mięso.
  3. Odsącz kotlety z nadmiaru marynaty, ułóż je na aluminiowych tackach, a następnie grilluj na gorącym ruszcie przez około 7-10 minut z każdej strony. Podczas pieczenia smaruj kotlety marynatą.

Czas przygotowania: 10 minut (pomijając etap marynowania)

Czas pieczenia: 15-20 minut

Karkówka z grilla jest nieodzownym elementem każdego przyjęcia w ogródku.Jak grillować karkówkę, by była idealnie soczysta w środku? Oto nasz przepis

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: