Przepis na kluski śląskie zna każdy. Ale jak zapobiegać poszarpanej powierzchni? Mamy prosty sposób

Chyba nie ma w Polsce osoby, która by nie znała przepisu na kluski śląskie, czyli tradycyjne polskie kluski z dziurką. W wielu domach podaje się je z roladkami ze schabu w sosie i modrą kapustą. Równie smaczne są z sosami (np. pieczarkowym czy grzybowym) oraz z gulaszami. Mogą też bez problemu zastąpić tradycyjnie gotowane ziemniaki i wzbogacić smak mięsa.

Przepis na kluski śląskie to klasyka polskich książek kulinarnych. Zdawać by się mogło, że każdy wie, jak przygotować to proste przecież danie. Nie każdy z nas jednak ma świadomość, że czynniki takie jak zbytnia intensywność gotowania, ilość wrzucanych klusek na raz czy nawet wybór przyrządu do mieszania mogą wpłynąć na pogorszenie się jakości tej potrawy. Odradza się zatem używanie metalowych mieszadeł. Warto również nie przedłużać czasu gotowania, gdyż sprawia to, że kluski się rozłażą.

Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska? Kuchnie regionalne górą!

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na kluski śląskie: składniki na ok. 50 sztuk

  • kilogram ziemniaków;
  • mąka ziemniaczana;
  • jajko (opcjonalnie);
  • sól.

Przepis na kluski śląskie nie tylko z roladą i modrą kapustą - przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i opłucz, przełóż do garnka, zalej wrzątkiem, posól i gotuj do momentu, kiedy staną się miękkie. Ugotowane ziemniaki odcedź i odparuj (około 5 minut), a następnie przepuść przez praskę bądź rozgnieć na gładką masę.
  2. Ziemniaczane purée przełóż do miski i wyrównaj. Masę podziel na 4 równe części, wyciągnij jedną z nich. Puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną w taki sposób, by stanowiła pełną część wcześniej wyjętej masy z ziemniaków.
  3. Do całości dodaj jajko (opcjonalnie), dołóż wcześniej wyciągniętą część ziemniaków i rozrób na gładką, sprężystą masę. Jeśli klei się do rąk, dodaj jeszcze odrobiny mąki. Ciasto na kluski śląskie uformuj w kształt kuli.
  4. Odrywaj po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformuj kuleczki. W każdej klusce na środku zrób wgłębienie palcem i odkładaj na blat podsypany niewielką ilością mąki.

Ważne: aby kluski śląskie nie miały "poszarpanej" struktury, w dużym garnku zagotuj wodę z solą. Zmniejsz ogień pod garnkiem na minimum, a kluski wrzucaj partiami.

Czas gotowania: 10 minut

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.