Smażone pierogi czebureki - przepis na tradycyjne danie krymskich tatarów

Czebureki to przepis na danie pochodzące od tatarów, a aktualnie szeroko znane na Ukrainie. Są dość podobne do naszych rodzimych pierogów, ale mimo wszystko to nie to samo. Przekonajcie się sami

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Macie ochotę na smażone i sycące danie na obiad? Proponujemy klasyk kuchni ukraińskiej, który robi się dość prosto, a zachwyci Was bogatym wnętrzem. Przedstawiamy tradycyjny przepis na czebureki - specjał prosto z Krymu.

Przepis na klasyczne czebureki wymaga kilku podstawowych składników [Lista]

Do przygotowania tradycyjnych czebureki potrzebne są poniższe produkty:

Ciasto:

  • mąka - pół kilograma,
  • sól - łyżeczka,
  • gorąca woda - ćwierć litra.

Farsz:

  • surowe, mielone mięso - (wołowina, baranina) - ćwierć kilograma,
  • cebula,
  • przyprawy - sól i pieprz, a także zioła i chili.

Czebureki z przepisu klasycznego robi się całkiem prosto. Oto instrukcja wykonania tego dania

Przyrządzanie tej ukraińskiej potrawy wygląda następująco:

  1. Wymieszaj mąkę z solą, po czym wlej wodę i zagnieć;
  2. Ciasto przykryj ścierką i zostaw na ok. pół godziny;
  3. Składniki na farsz wymieszaj. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.
    Pamiętaj tylko, że soczyste nadzienie to wilgotne ciasto, a co za tym idzie, mniej chrupiące;
  4. Farsz również odstaw na jakiś czas, by się przegryzło z przyprawami;
  5. Ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego duże okręgi i nakładaj na nie farsz;
  6. Czebureki smaż na głębokim tłuszczu przez kilka minut na jednej stronie, wierzch polewaj tłuszczem za pomocą łyżki;
  7. Podawaj jeszcze gorące.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

.

Więcej o: