Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti
Macie ochotę na smażone i sycące danie na obiad? Proponujemy klasyk kuchni ukraińskiej, który robi się dość prosto, a zachwyci Was bogatym wnętrzem. Przedstawiamy tradycyjny przepis na czebureki - specjał prosto z Krymu.
Przepis na klasyczne czebureki wymaga kilku podstawowych składników [Lista]
Do przygotowania tradycyjnych czebureki potrzebne są poniższe produkty:
Ciasto:
- mąka - pół kilograma,
- sól - łyżeczka,
- gorąca woda - ćwierć litra.
Farsz:
- surowe, mielone mięso - (wołowina, baranina) - ćwierć kilograma,
- cebula,
- przyprawy - sól i pieprz, a także zioła i chili.
Czebureki z przepisu klasycznego robi się całkiem prosto. Oto instrukcja wykonania tego dania
Przyrządzanie tej ukraińskiej potrawy wygląda następująco:
- Wymieszaj mąkę z solą, po czym wlej wodę i zagnieć;
- Ciasto przykryj ścierką i zostaw na ok. pół godziny;
- Składniki na farsz wymieszaj. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.
Pamiętaj tylko, że soczyste nadzienie to wilgotne ciasto, a co za tym idzie, mniej chrupiące;
- Farsz również odstaw na jakiś czas, by się przegryzło z przyprawami;
- Ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego duże okręgi i nakładaj na nie farsz;
- Czebureki smaż na głębokim tłuszczu przez kilka minut na jednej stronie, wierzch polewaj tłuszczem za pomocą łyżki;
- Podawaj jeszcze gorące.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina
.