Więcej wskazówek kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej
Sposobów na najlepszą jajecznicę o idealnej konsystencji jest wiele. Niektórzy zwracają uwagę na dokładną temperaturę smażenia, inni dodają składniki, które mają uczynić ją kremową i delikatną. My mamy dla was inny pomysł. Wystarczy zamiast smażyć ją na patelni... ugotować jajecznicę w garnuszku. Wyjaśniamy, jak to zrobić. Uwaga - ci, którzy umieją zrobić jajko w koszulce, mają ułatwione zadanie!
Składniki:
Do garnka wlewamy wodę - około 10-12 cm - i zagotowujemy ją. Najlepiej robić to na wolnym ogniu. Jajka wbijamy do miseczki lub słoika i mieszamy. Można najpierw wybić je na gęste sitko, by odcedzić najbardziej wodnistą część białka. Wymieszane jajka doprawiamy odrobiną soli.
Gdy woda się zagotuje, robimy wir, mieszając ją łyżką (mieszamy szybko pośrodku garnka) i wlewamy jajka. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 20-30 sekund. Następnie odcedzamy jajecznicę na sitku. Można na nie podłożyć papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru wody.
Tak przygotowaną jajecznicę wykładamy na talerz, dodajemy odrobinę masła. Nie nadaje się ona na tosty - jest zbyt wilgotna - ale podana z warzywami smakuje wyśmienicie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.