Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową? Niestety szybko traci świeżość

Sałatka jarzynowa to królowa naszych świątecznych stołów. Niestety jest to potrawa, którą należy dość szybko spożyć. Kiedy jest ostatni moment na zjedzenie świątecznej sałatki?

Więcej wskazówek kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Na wielkanocnych stołach w wielu domach gościła sałatka jarzynowa. Jesteśmy już po Świętach, więc czas na dojadanie tego, co zostało. Ile czasu mamy jeszcze na zjedzenie sałatki? Czy można ją mrozić? Wyjaśniamy.

Ostatni dzwonek

Niestety sałatka jarzynowa należy do dań z "krótkim terminem ważności". Oznacza to, że z każdym daniem staje się ona mniej smaczna i może zacząć się psuć. Najlepiej zjeść sałatkę jarzynową najpóźniej 3-4 dni po przygotowaniu. Jeśli więc zrobiliśmy ją w sobotę wieczorem, wtorek lub środa to ostateczne terminy na dokończenie jej!

Niestety może się też okazać, że nasza sałatka już nie nadaje się do spożycia. W takiej sytuacji lepiej nie ryzykować zdrowia własnego i bliskich.

Uwaga! Szczególną ostrożność zachowajcie, jeśli dodajecie do sałatki jajka, cebulę lub majonez przygotowany samodzielnie. Nawet po 3-4 dniach może być już niedobra. Za to warzywa wymieszane bez majonezu mają szansę postać w lodówce nieco dłużej.

Kiedy nie należy jeść sałatki?

Jedyny kwaśny posmak w sałatce powinien pochodzić od ogórków kiszonych lub jabłek, jeśli te składniki dodajemy do potrawy. Jeśli taki smak pojawia się w naszym daniu, mimo że nie ma w nim kwaskowych składników, to niestety oznaka zepsucia. Naszą uwagę powinien także zwrócić nieładny zapach, charakterystyczny dla fermentujących produktów.

Jeśli sałatka była przechowywana w cieple, to może zepsuć się szybciej. Optymalna temperatura to ta, która panuje w lodówce - około 4-5 st. C. Jeżeli wystawiliśmy ją na balkon, gdzie grzało słońce lub zapomnieliśmy schować na noc, niestety mogła się zepsuć. Kolejnym błędem, który mógł skrócić jej termin przydatności do spożycia, jest mieszanie sałatki trzymanej w cieple z tą przechowywaną w lodówce. Jeśli np. podaliśmy pół porcji w poniedziałek, a druga połówka stała w lodówce, niezjedzonych resztek nie można domieszać do schłodzonej sałatki. Może to bowiem przyspieszyć psucie się dania.

Zobacz wideo Sałatka Leśna Polana

Czy sałatkę można zamrozić?

Teoretycznie tak, ale tylko wtedy, gdy są to w miarę świeżo pokrojone warzywa bez dodatku majonezu. Niestety będą one miały zdecydowanie gorszy smak niż w świeżej sałatce.

Majonez i dania z jego dodatkiem nie nadają się do mrożenia. Wtorek po Świętach to już trochę za późno na taki sposób przechowywania - chyba że zrobiliśmy dodatkową porcję w poniedziałek.

Można więc wyciągnąć wnioski na przyszłość - przygotować mniej sałatki lub wymieszać warzywa bez majonezu i dodawać go dopiero na bieżąco do mniejszych porcji.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA