Uniwersalny przepis na naleśniki na słodko i na słono. Dzięki wodzie gazowanej będą delikatniejsze

Chyba nie ma na całym świecie gospodyni domowej, która nie miałaby swego przepisu na naleśniki. Nie każda jednak zdaje sobie sprawę, że do ciasta warto dodać odrobinę wody gazowanej. Wychodzą wówczas bardziej delikatne, cienkie, a przy tym nie rwą się. Przepis ten możesz modyfikować według uznania, używając innego typu mąki lub dodając kakao.

Jak wygląda idealny przepis na naleśniki? Tutaj zawsze sprawdza się zasada: im prościej, tym lepiej. Jeżeli masz do dyspozycji uniwersalne, podstawowe składniki, których używasz w odpowiednich proporcjach, w zasadzie trudno jest cokolwiek zepsuć. Jeśli masz trochę więcej czasu, możesz przygotować ciasto pół godziny wcześnie, aby odpoczęło i stało się bardziej miękkie. Nie jest to jednak konieczne i naleśniki możesz zacząć smażyć od razu po zmiksowaniu składników. Nie wpłynie to na konsystencję ciasta; będzie równie łatwo rozprowadzać się po patelni.

Zobacz wideo Naleśniki z sosem bolońskim

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Uniwersalny przepis na naleśniki na słodko i na słono: składniki na 10 sztuk, po 108 kcal

  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej),
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru (opcjonalnie, do naleśników deserowych)
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego.

Naleśniki to pyszne i pożywne danie, które wspaniale się nadaje na śniadanie, obiad i kolację.Nieważne, skąd pochodzą - ważne, że są pyszne. Oto nasz przepis na naleśniki

Uniwersalny przepis na naleśniki na słodko i na słono: przygotowanie w trzech krokach

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto.
  2. Dodaj roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksuj (możesz wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
  3. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewróć na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Naleśnikowe ruloniki z kuskusemNaleśniki na obiad i na deser

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: