Zupa kalafiorowa będzie jeszcze bardziej kremowa, jeśli nie zapomnisz o triku z marchewką. Palce lizać

Zupa kalafiorowa ma kilka silnych zalet - jest bardzo smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu oraz łaskawa dla portfela. Dziś mamy dla ciebie przepis na zupę kalafiorową, która będzie bosko kremowa, wszystko za sprawą pewnej przyprawy i... masła. Należy na nim poddusić marchewkę, a efekt zaskoczy niejednego miłośnika domowych smaków.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa kalafiorowa to bez wątpienia jedna z najsmaczniejszych zup gotowanych w polskich domach. Jej zaletą jest szybkość wykonania - pół godziny i pyszna zupa może wjeżdżać na stół. Jeśli jednak chcesz, by twoja kalafiorowa była jeszcze smaczniejsza i bardziej kremowa, pamiętaj o podduszeniu marchewki na maśle z dodatkiem przyprawy curry. Ten efekt smakowy długo będzie wspomniany przez twoich domowników.

Zupa kalafiorowa - przepis

Składniki:

  • ok. 500-600 g kalafiora (możesz użyć mrożonego)
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 1,5-2 l lekkiego rosołu lub bulionu
  • masło
  • śmietana 18 proc
  • sól, pieprz, curry
  • koperek

Zupa kalafiorowa - sposób wykonania

  1. Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej z nim dwie solidne łyżki masła. Cebulę pokrój w kosteczkę a marchewkę w cienkie talarki. Kiedy masło się rozgrzeje w garnku, dodaj posiekaną cebulę i chwilę ją podsmażaj. Kiedy się zeszkli, dodaj marchewkę i łyżeczkę przyprawy curry. Duś całość na średnim ogniu, aż marchewka zmięknie.
  2. Podsmażoną marchewkę zalej gorącym bulionem i dodaj podzielony na różyczki kalafior oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zmniejsz moc palnika i gotuj całość, aż kalafior będzie miękki.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj zahartowaną śmietankę (ok. 150 g) i dokładnie wymieszaj zupę. Na koniec dodaj posiekany koperek. Podawaj gorącą z kromką świeżego pieczywa.

Niby nic takiego, a jaki smak. Nie zastanawiaj się nad dzisiejszym obiadem, zupa kalafiorowa z marchewką podsmażoną na maśle i z dodatkiem curry to zawsze świetny pomysł. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.