Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa kalafiorowa to bez wątpienia jedna z najsmaczniejszych zup gotowanych w polskich domach. Jej zaletą jest szybkość wykonania - pół godziny i pyszna zupa może wjeżdżać na stół. Jeśli jednak chcesz, by twoja kalafiorowa była jeszcze smaczniejsza i bardziej kremowa, pamiętaj o podduszeniu marchewki na maśle z dodatkiem przyprawy curry. Ten efekt smakowy długo będzie wspomniany przez twoich domowników.
Zupa kalafiorowa - przepis
Składniki:
- ok. 500-600 g kalafiora (możesz użyć mrożonego)
- 4-5 ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 marchewki
- 1,5-2 l lekkiego rosołu lub bulionu
- masło
- śmietana 18 proc
- sól, pieprz, curry
- koperek
Zupa kalafiorowa - sposób wykonania
- Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej z nim dwie solidne łyżki masła. Cebulę pokrój w kosteczkę a marchewkę w cienkie talarki. Kiedy masło się rozgrzeje w garnku, dodaj posiekaną cebulę i chwilę ją podsmażaj. Kiedy się zeszkli, dodaj marchewkę i łyżeczkę przyprawy curry. Duś całość na średnim ogniu, aż marchewka zmięknie.
- Podsmażoną marchewkę zalej gorącym bulionem i dodaj podzielony na różyczki kalafior oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zmniejsz moc palnika i gotuj całość, aż kalafior będzie miękki.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj zahartowaną śmietankę (ok. 150 g) i dokładnie wymieszaj zupę. Na koniec dodaj posiekany koperek. Podawaj gorącą z kromką świeżego pieczywa.
Niby nic takiego, a jaki smak. Nie zastanawiaj się nad dzisiejszym obiadem, zupa kalafiorowa z marchewką podsmażoną na maśle i z dodatkiem curry to zawsze świetny pomysł. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.