Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Śniadaniowa tortilla z jajkiem, szynką i serem
Hiszpańskie danie tortilla de patatas to nic innego jak omlet ziemniaczany. Powstał on w XVII wieku w hiszpańskich Pirenejach i był posiłkiem najbiedniejszych. Z czasem to pyszne i sycące danie podbiło serca ludzi na całym świecie i zdobyło ogromną sławę. Przedstawiamy przepis na oryginalną tortillę de patatas samej Magdy Gessler.
Tortilla de patatas - przepis Magdy Gessler wymaga kilku konkretnych składników
Do zrobienia hiszpańskiego omletu według słynnej restauratorki potrzebne są:
- ziemniaki - 5 sztuk,
- cebula - 2 sztuki,
- czosnek - 4 ząbki,
- jajka - 5 sztuk,
- oliwa z oliwek - 150 ml,
- olej rzepakowy - 150 ml,
- przyprawy - sól i pieprz.
Tortilla to proste danie. Przepis wymaga niezbyt dużo pracy, choć potrzebuje trochę czasu.
Przygotowanie hiszpańskiego omletu ziemniaczanego jest całkiem proste:
- Ziemniaki obierz i pokrój w nieregularne kawałki, a następnie lekko posól;
- Cebulę pokrój w piórka, a czosnek obierz. Oliwę wymieszaj z olejem rzepakowym;
- Tłuszcz rozgrzej na patelni i nałóż ziemniaki z cebulą i czosnkiem, tak aby warzywa były przykryte owym tłuszczem;
- Delikatnie wymieszaj zawartość patelni. Na małym ogniu duś ziemniaki, aż zmiękną;
- Nie mieszając zawartości patelni, duś warzywa przez godzinę;
- Zdejmij patelnię z ognia i przecedź przez sito zawartość. Zostaw warzywa, aby ostygły;
- Uwaga - ziemniaki mają być gorące, lecz nie mogą parzyć.
- Wytnij zarumienione części ziemniaków. W osobnym naczyniu zmiksuj jajka ze szczyptą soli;
- Wymieszaj masę jajeczną z warzywami. Smaż na niedużym ogniu przez kilka minut, ruszając patelnią, aby zawartość nie przywarła;
- Spód ma się zrumienić, a góra może być nieco płynna;
- Weź talerz (lub pokrywkę) i zdejmij placek, tak aby go obrócić spodem do góry;
- Smaż tortillę jeszcze przez minutę lub dwie, aż obie strony będą podsmażone;
Podawaj jeszcze gorącą, choć na zimno jest nie mniej pyszna.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.