Hiszpańska tortilla - przepis na placek według Magdy Gessler. Tradycyjna wersja jest prosta i sycąca

Hiszpańska tortilla - przepis na prosty i smaczny posiłek o dowolnej porze dnia. Można ją przyrządzić z dowolnymi dodatkami zarówno na słono, jak i na słodko. Proponujemy przyrządzenie tortilli de patatas z receptury Magdy Gessler. Nie pożałujecie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Śniadaniowa tortilla z jajkiem, szynką i serem

Hiszpańskie danie tortilla de patatas to nic innego jak omlet ziemniaczany. Powstał on w XVII wieku w hiszpańskich Pirenejach i był posiłkiem najbiedniejszych. Z czasem to pyszne i sycące danie podbiło serca ludzi na całym świecie i zdobyło ogromną sławę. Przedstawiamy przepis na oryginalną tortillę de patatas samej Magdy Gessler.

Tortilla de patatas - przepis Magdy Gessler wymaga kilku konkretnych składników

Do zrobienia hiszpańskiego omletu według słynnej restauratorki potrzebne są:

  • ziemniaki - 5 sztuk,
  • cebula - 2 sztuki,
  • czosnek - 4 ząbki,
  • jajka - 5 sztuk,
  • oliwa z oliwek - 150 ml,
  • olej rzepakowy - 150 ml,
  • przyprawy - sól i pieprz.

Tortilla to proste danie. Przepis wymaga niezbyt dużo pracy, choć potrzebuje trochę czasu. 

Przygotowanie hiszpańskiego omletu ziemniaczanego jest całkiem proste:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w nieregularne kawałki, a następnie lekko posól;
  2. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek obierz. Oliwę wymieszaj z olejem rzepakowym;
  3. Tłuszcz rozgrzej na patelni i nałóż ziemniaki z cebulą i czosnkiem, tak aby warzywa były przykryte owym tłuszczem;
  4. Delikatnie wymieszaj zawartość patelni. Na małym ogniu duś ziemniaki, aż zmiękną;
  5. Nie mieszając zawartości patelni, duś warzywa przez godzinę;
  6. Zdejmij patelnię z ognia i przecedź przez sito zawartość. Zostaw warzywa, aby ostygły;
  7. Uwaga - ziemniaki mają być gorące, lecz nie mogą parzyć.
  8. Wytnij zarumienione części ziemniaków. W osobnym naczyniu zmiksuj jajka ze szczyptą soli;
  9. Wymieszaj masę jajeczną z warzywami. Smaż na niedużym ogniu przez kilka minut, ruszając patelnią, aby zawartość nie przywarła;
  10. Spód ma się zrumienić, a góra może być nieco płynna;
  11. Weź talerz (lub pokrywkę) i zdejmij placek, tak aby go obrócić spodem do góry;
  12. Smaż tortillę jeszcze przez minutę lub dwie, aż obie strony będą podsmażone;

Podawaj jeszcze gorącą, choć na zimno jest nie mniej pyszna.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.