Zupa marchewkowa - przepis na obiad w pół godziny. Użyj odpowiedniego mleka, a uzyskasz orientalny smak

Zupy krem zyskały całe grono sympatyków, którzy cenią sobie różnorodność smaków i aromatów, a także zawartość witamin w każdej porcji. Taka właśnie jest zupa marchewkowa - delikatny krem z warzyw, który za sprawą mleka kokosowego zyska nowy, orientalny charakter. Do tego kilka chrupiących grzanek i lepszego obiadu na dziś nie wymyślicie.

Więcej przepisów na zupy krem i nie tylko znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa marchewkowa przygotowana w odpowiedni sposób może konkurować z zupami z najlepszych restauracji. Dziś mamy dla ciebie przepis na zupę marchewkową, która za sprawą kilku dodatków zabierze cię w orientalną podróż. To z pewnością będzie najsmaczniejsza zupa krem, jaką jadłeś.

Kluski śląskiePrzepis na kluski śląskie zna każdy. Jak unikać poszarpanej powierzchni?

Zupa marchewkowa - przepis

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 250 g ziemniaków
  • biała część pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego
  • 250-300 ml mleczka kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy i 1 łyżeczka curry
  • masło
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania grzanki lub ulubione nasiona, pestki

Zupa marchewkowa - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj chwilę, aż się zeszkli. W międzyczasie pokrój w krążki pora, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę a marchewki w talarki. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  2. Do zeszklonej cebuli dodaj pora. Podsmażaj chwilę, następnie dodaj ziemniaki i marchewkę. Zwiększ ogień i w razie potrzeby dołóż odrobinę masła. Kiedy warzywa już się podsmażą, dodaj czosnek i kiedy uwolni już swój aromat, dopraw warzywa do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą, następnie zalej całość gorącym bulionem.
  3. Gotuj całość na średnim ogniu, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Następnie wlej mleczko kokosowe i zmiksuj całość na gładki krem. Podawaj z grzankami, pestkami dyni lub nasionami słonecznika.

JajecznicaKremowa jajecznica? Zostaw patelnię, a weź garnuszek wrzącej wody

Trzy proste kroki i najlepsza zupa krem gotowa. Jeśli wciąż zastanawiasz się, co przygotować na dzisiejszy obiad, by nieco zerwać z rutyną, zupa marchewkowa to najlepszy wybór. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: