Więcej przepisów na zupy krem i nie tylko znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa marchewkowa przygotowana w odpowiedni sposób może konkurować z zupami z najlepszych restauracji. Dziś mamy dla ciebie przepis na zupę marchewkową, która za sprawą kilku dodatków zabierze cię w orientalną podróż. To z pewnością będzie najsmaczniejsza zupa krem, jaką jadłeś.
Zupa marchewkowa - przepis
Składniki:
- 500 g marchewki
- 250 g ziemniaków
- biała część pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego
- 250-300 ml mleczka kokosowego
- 1 płaska łyżeczka kurkumy i 1 łyżeczka curry
- masło
- sól i pieprz do smaku
- do podania grzanki lub ulubione nasiona, pestki
Zupa marchewkowa - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj chwilę, aż się zeszkli. W międzyczasie pokrój w krążki pora, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę a marchewki w talarki. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Do zeszklonej cebuli dodaj pora. Podsmażaj chwilę, następnie dodaj ziemniaki i marchewkę. Zwiększ ogień i w razie potrzeby dołóż odrobinę masła. Kiedy warzywa już się podsmażą, dodaj czosnek i kiedy uwolni już swój aromat, dopraw warzywa do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą, następnie zalej całość gorącym bulionem.
- Gotuj całość na średnim ogniu, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Następnie wlej mleczko kokosowe i zmiksuj całość na gładki krem. Podawaj z grzankami, pestkami dyni lub nasionami słonecznika.
Trzy proste kroki i najlepsza zupa krem gotowa. Jeśli wciąż zastanawiasz się, co przygotować na dzisiejszy obiad, by nieco zerwać z rutyną, zupa marchewkowa to najlepszy wybór. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.