Racuchy bez drożdży. Przepis na pulchne placuszki. Sekret tkwi w ubijaniu

Racuchy to chyba najpyszniejsze wspomnienie z dzieciństwa. Nic tak nie smakowało jak pulchne placuszki jedzone ze smakiem po całym dniu zabawy na podwórku. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na racuchy bez drożdży, które swoim smakiem przeniosą cię do krainy dziecięcych wspomnień. Ważne jest ubijanie jajek - zarówno żółtka jak i białka muszą być ubite na puch.

Więcej przepisów na dania z czasów dzieciństwa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Racuchy bez drożdży też mogą być ekstrapuszyste. Ten szybki przepis na pyszne placki z jabłkami uda się każdemu, kto ma choć trochę cierpliwości - trzeba bowiem dokładnie ubić jajka. Wprawdzie schodzi się z tym dużo szybciej, niż z oczekiwaniem aż drożdże wyrosną, ale dobra piana to podstawa puszystości tych smacznych placuszków. Jeśli zatem chcesz powrócić do smaków dzieciństwa, wyjmij już jajka z lodówki i zaczynajmy.

Racuchy bez drożdży - przepis

Składniki:

  • 1 duże jabłko (np. szara reneta)
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Racuchy bez drożdży - sposób wykonania:

  1. Jabłko obierz i zetrzyj je na tarce. Odstaw, by owoc puścił sok.
  2. Białka oddziel od żółtek. Żółtka przełóż do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i za pomocą miksera, ubij je na puszysty, aksamitny kogel-mogel.
  3. Do ubitych żółtek przesiej część mąki i proszek do pieczenia. Zacznij miksować na wolnych obrotach, stopniowo dolewając mleko. Na zmianę dodawaj część mąki, część mleka. 
  4. Ze startego jabłka odciśnij nadmiar soku i przełóż owoc do masy. Wymieszaj szpatułką.
  5. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Kiedy piana zostaje na miejscu po przewróceniu miski, ostrożnie dodaj pianę do masy i za pomocą szpatułki dokładnie wymieszaj, uważając przy tym, by nie uszkodzić struktury białek. 
  6. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej olej. Za pomocą głębokiej łyżki lub chochelki nakładaj porcję ciasta i smaż na średnim ogniu z obu stron, aż racuchy będą złote i apetyczne. Po usmażeniu podawaj z cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Takie racuchy to zaledwie chwila roboty, a smak palce lizać. Dzięki naszemu przepisowi na racuchy bez drożdży swoje ulubione placuszki z jabłkami zrobisz szybciej i będą jeszcze smaczniejsze, a do tego puszyste jak chmurka. Nie ma na co czekać, koniecznie wypróbuj ten przepis, ale nie zapomnij o porządnym ubiciu jajek. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.