Fasolka po bretońsku - ulubiony przepis Magdy Gessler. Restauratorka dodaje jeden wyjątkowy składnik

Ciepły, sycący posiłek na chłodne, deszczowe dni to właśnie fasolka po bretońsku - przepis Magdy Gessler jest prosty i łatwy do przyrządzenia, a przede wszystkim bardzo smaczny. Spróbujcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Fasolka po bretońsku z Polski

Fasolka po bretońsku to typowo polski przepis. Choć jest też znana w Wielkiej Brytanii i USA to różni się sposobem przygotowania - w tych krajach fasolkę się piecze, a u nas gotuje. Swoim przepisem na to dania podzieliła się Magda Gessler. Sekretem restauratorki jest dodanie do potrawy cząbru - ten wyjątkowy składnik dodaje aromatu i ostrości.

Fasolka po bretońsku - jakich składników wymaga przepis słynnej restauratorki? Oto lista produktów

Do ugotowania fasolki po bretońsku potrzebne są następujące składniki:

  • fasola "Piękny Jaś" - niecałe pół kilograma,
  • kiełbasa - 300 g,
  • wędzony boczek - 200 g,
  • pomidory - 2 puszki,
  • cebula - 2 sztuki,
  • czosnek - 5 ząbków,
  • cząber - pół łyżeczki 
  • przyprawy (po łyżeczce każdej): majeranek i chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie fasolki po bretońsku z przepisu Magdy Gessler składa się z kilku czynności

Oto instrukcja przyrządzenia tego sycącego i rozgrzewającego dania:

  1. Fasolę namocz w wodzie przez około 12 godzin (najlepiej zostaw na noc);
  2. Odsącz nasiona z wody, opłucz i wsyp do garnka. Zalej wodą, po czym dodaj pół łyżki soli;
  3. Gotuj na małym ogniu. Dodaj również połowę przygotowanego majeranku i cząbru, kilka kawałków boczku oraz posiekany czosnek;
  4. Na patelni podsmaż (bez tłuszczu) resztę boczku, plastry kiełbasy i piórka cebuli;
  5. Zawartość patelni dodaj do fasoli, gdy ta nieco zmięknie. Dołóż również jedną puszkę pomidorów;
  6. Całość dopraw resztą majeranku, cząbru i chili;
  7. Na patelni podsmaż drugą puszkę pomidorów, aby zgęstniały;
  8. Podsmażone pomidory dodaj do fasoli, gdy dobrze zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku;
  9. Wszystko zagotuj i zdejmij garnek z ognia.

Serwuj z dowolnym pieczywem. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.