Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Fasolka po bretońsku z Polski
Fasolka po bretońsku to typowo polski przepis. Choć jest też znana w Wielkiej Brytanii i USA to różni się sposobem przygotowania - w tych krajach fasolkę się piecze, a u nas gotuje. Swoim przepisem na to dania podzieliła się Magda Gessler. Sekretem restauratorki jest dodanie do potrawy cząbru - ten wyjątkowy składnik dodaje aromatu i ostrości.
Fasolka po bretońsku - jakich składników wymaga przepis słynnej restauratorki? Oto lista produktów
Do ugotowania fasolki po bretońsku potrzebne są następujące składniki:
- fasola "Piękny Jaś" - niecałe pół kilograma,
- kiełbasa - 300 g,
- wędzony boczek - 200 g,
- pomidory - 2 puszki,
- cebula - 2 sztuki,
- czosnek - 5 ząbków,
- cząber - pół łyżeczki
- przyprawy (po łyżeczce każdej): majeranek i chili,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie fasolki po bretońsku z przepisu Magdy Gessler składa się z kilku czynności
Oto instrukcja przyrządzenia tego sycącego i rozgrzewającego dania:
- Fasolę namocz w wodzie przez około 12 godzin (najlepiej zostaw na noc);
- Odsącz nasiona z wody, opłucz i wsyp do garnka. Zalej wodą, po czym dodaj pół łyżki soli;
- Gotuj na małym ogniu. Dodaj również połowę przygotowanego majeranku i cząbru, kilka kawałków boczku oraz posiekany czosnek;
- Na patelni podsmaż (bez tłuszczu) resztę boczku, plastry kiełbasy i piórka cebuli;
- Zawartość patelni dodaj do fasoli, gdy ta nieco zmięknie. Dołóż również jedną puszkę pomidorów;
- Całość dopraw resztą majeranku, cząbru i chili;
- Na patelni podsmaż drugą puszkę pomidorów, aby zgęstniały;
- Podsmażone pomidory dodaj do fasoli, gdy dobrze zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku;
- Wszystko zagotuj i zdejmij garnek z ognia.
Serwuj z dowolnym pieczywem. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.