Leczo - przepis na danie prosto z Węgier. Prosta, jednogarnkowa potrawa, która robi furorę

Jak zrobić jedną z najpopularniejszych węgierskich potraw, czyli leczo? Przepis wam w tym pomoże. Dzięki niemu stworzycie mięsno-warzywne danie, które możecie podać na obiedzie. Składniki idealnie ze sobą współgrają.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora

Wiele osób chociaż raz w życiu spróbowało leczo. Jest to bardzo popularne w naszym kraju i poza jego granicami danie, które pochodzi z Węgier. Może być dodatkiem do potraw mięsnych, wtedy do jego przygotowania używa się słoniny. W wielu domach stanowi ono jednak oddzielne danie, do którego podczas gotowania dodaje się podsmażoną kiełbasę. Jak zrobić tradycyjne leczo? Przepis na tę potrawę jest bardzo prosty! Pamiętaj, że przygotowuje się ją jednym garnku.

Leczo - przepis na węgierskie danie. Z tych składników stworzysz pożywny posiłek

Przygotuj:

  • 2 żółte papryki,
  • 2 czerwone papryki,
  • paprykę zieloną,
  • 6 średnich pomidorów,
  • 4 średnie ząbki czosnku,
  • garść świeżego oregano,
  • pętko kiełbasy.
  • po łyżeczce soli, słodkiej papryki, papryki wędzonej, 
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Leczo - przepis na potrawę prosto z węgierskiej kuchni. Smaki idealnie się ze sobą łączą

  1. Obierz i pokrój cebulę. Kawałki powinny być dość duże. Wrzuć ją do rozgrzanego garnka z oliwą lub olejem. Podsmażaj ją przez pięć minut i co jakiś czas mieszaj.
  2. Czosnek posiekaj w plasterki. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Oba składniki dołóż do tego samego naczynia. Smaż przez 10 minut bez przykrycia.
  3. W tym czasie pokrój papryki na plasterki o szerokości centymetra. Włóż je do garnka.
  4. Leczo dopraw paprykami w proszku. Dodaj też jednego obranego i pokrojonego pomidora.
  5. Garnek przykryj pokrywką i zmniejsz moc palnika do minimum. Danie duś przez 20-25 minut. Co kilka minut mieszaj.
  6. Pokrój pozostałe pomidory i wrzuć je do naczynia po około 20 minutach. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj sól i pieprz.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.