Klasyczna karpatka z ciasta parzonego: przepis na pięknie wyrastający, lekki i chrupiący wypiek

Jak wygląda klasyczna karpatka? To delikatny krem otoczony cienką warstwą parzonego ciasta. Jego nazwa pochodzi od pofalowanych blatów, przypominających górskie szczyty, a wersji przepisów, wbrew pozorom, jest całkiem sporo. Karpatka najlepiej udaje się z ciastem ptysiowym, choć trzeba przyznać, że uchodzi za niełatwe do wykonania i wymagające pewnej wprawy.

Klasyczna karpatka to ciasto, które jadł chyba każdy. Aby przepis się udał, trzeba w szczególności zadbać o jakość ciasta. Najlepiej, aby ono ptysiowe, które powstaje poprzez zaparzenie mąki pszennej, mieszaniną wody z tłuszczem, a następnie połączenie uzyskanej masy z jajkami. Tym, co je wyróżnia, jest fakt, że nie dodaje się do niego proszku do pieczenia. Zamiast niego czynnik spulchniający stanowi para wodna, która wiąże się z mąką podczas zaparzania.

Zobacz wideo Karpatka

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Klasyczna karpatka z ciasta parzonego: przepis uwzględnia następujące składniki

Ciasto parzone:

  • szklanka wody,
  • 150 g masła (lub margaryny),
  • szklanka mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • szczypta proszku do pieczenia.

Masa:

  • 3 szklanki mleka,
  • 300 g masła (można zmniejszyć ilość, jeśli nie lubisz bardzo maślanej masy),
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej (80 g),
  • 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (80 g),
  • 2 żółtka.

Klasyczna karpatka z ciasta parzonego: przygotowanie krok po kroku

  1. Przygotuj ciasto. Wodę zagotuj z margaryną. Garnek ściągnij z kuchenki i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodaj mąkę. Naczynie postaw z powrotem na płytę kuchenną i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2-3 minut (konsystencja musi być jednolita i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostaw na chwilę do ostygnięcia (najłatwiej przełożyć je do miski, wtedy szybciej obniży swoją temperaturę). Gdy masa już się ostudzi, miksując mikserem, dodawaj do niej po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  2. Ciasto podziel na 2 części.
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35 × 24 cm wysmaruj margaryną i posyp mąką. Połowę ciasta rozprowadź łyżką w formie.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku aż uzyskasz złoty kolor, ok. 30 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiecz drugą połowę.
  5. Przygotuj masę budyniową: w tym celu zagotuj 2 szklanki mleka i cukier. Pozostałe mleko wymieszaj dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Połącz obie części, szybko mieszając tak, aby nie powstały grudki. Gotuj przez ok. 1 minuty (budyń będzie wówczas gęsty). Pozostaw do ostygnięcia, a miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawaj stopniowo chłodny budyń.
  6. Masę rozsmaruj na jednym blacie ciasta. Przykryj drugim blatem. Ciasto wstaw do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
  7. Gotową karpatkę posyp cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: