Kotlety mielone - przepis na polski klasyk. Jeden dodatek sprawi, że będą pulchne i delikatne

Soczyste mielone to klasyk polskiej kuchni. Kojarzą mi się z niedzielnym obiadem u babci, która zwykle podawała je w towarzystwie buraczków i ziemniaków. Ten smak do dziś mam w swojej pamięci. Jeśli i ty masz ochotę na klasyk polskiej kuchni, podrzucamy ci przepis na kotlety mielone, które będą cudownie pulchniutkie.

Więcej przepisów na polską kuchnię znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Co zrobić na obiad? Ten dylemat dotyka codziennie każdego z nas. My proponujemy mielone. Soczyste, chrupiące w towarzystwie ziemniaczków i domowej surówki. Nie znam osoby, która nie lubi tych kotlecików. Możesz śmiało zrobić większą porcję i zjeść na drugi dzień. Aby były soczyste i delikatne, zastosuj sprawdzony trik - dodaj startą cukinię. Świetny patent na mielone. Jeśli lubisz polską kuchnię, to zaskocz dziś swoją rodzinę i zaserwuj klasyczny kotlet. Do dzieła!

Zobacz wideo Mielone na 4 sposoby - sztuka tolerancji

Składniki:

  • Mięso mielone wieprzowe (szynka, łopatka, karkówka) 500g
  • Bułka tarta (do obtoczenia)
  • Bułka pszenna 
  • Mleko (250ml)
  • Jajko
  • Cukinia 
  • Przyprawy (sól, pieprz, papryka, majeranek)
  • Cebula (2 sztuki)
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na samym początku namocz kajzerkę w szklance mleka. Gdy będzie miękka, odciśnij na ręczniku papierowym.
  2. Cebulkę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Cukinię zetrzyj na tarce. 
  3. W dużej misce wymieszaj mięso, jajko, przyprawy, cebulkę, namoczoną wcześniej bułkę (rozdrobnij na mniejsze kawałki) oraz startą cukinię. Całość dokładnie wymieszaj. 
  4. Z mięsa uformuj kotleciki i obtocz w bułce tartej.
  5. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron.

Domowe mielone najlepiej smakują z ziemniaczkami oraz burakami. Jeśli natomiast nie lubisz takiego połączenia, śmiało możesz podać je z ugotowaną kaszą lub z bukietem surówek. To jedno z tych dań, które skradnie serce każdego. Prosty obiad, który nie wymaga dużej ilości pracy. Mielone zawsze wychodzą i smakują obłędnie. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.