Ciasteczka owsiane ze 100-letniego przepisu. Upieczesz je w kilkanaście minut

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze przepisy, to przepisy stare i sprawdzone. Wszyscy uwielbiamy testować receptury naszych babć czy prababć, udoskonalane latami. W czeluściach internetu znaleźliśmy przepis na ciasteczka owsiane, który ma aż 100 lat. Choć pochodzi z Australii, z pewnością świetnie sprawdzi się też w polskich kuchniach.

Więcej przepisów na słodkie wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasteczka owsiane, które powstają ze wspomnianego przepisu, jadane są przez Australijczyków i Nowozelandczyków podczas święta państwowego Anzac Day, które upamiętnia żołnierzy poległych w czasie wojennych bitew. Najpierw zostało ustanowione jako dzień pamięci tych, którzy w 1915 roku zginęli w bitwie pod Gallipoli w czasie I wojny światowej. Później pamięcią w tym dniu objęto również żołnierzy, którzy zginęli podczas II wojny światowej.

Zobacz wideo Ciastka budyniowe stały się hitem. Oto przepis

Słodkości noszą nazwę Anzac biscuits i są robione między innymi z dodatkiem płatków owsianych oraz kokosa. Stuletnim przepisem, który znaleźliśmy, podzieliła się jedna z australijskich firm Uncle Tobys, która sprzedaje m.in. wspomniane płatki. W przepisie można oczywiście użyć zupełnie innych, dostępnych w polskich sklepach.

Ciasteczka owsiane. Przepis, który ma 100 lat

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 filiżanki suszonego kokosa
  • 150 g masła
  • 2 łyżki golden syrup*
  • półtorej łyżki wrzącej wody
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

*To tzw. złocisty syrop, czyli syrop cukrowy. Można szukać go w sklepach specjalizujących się w sprzedaży produktów z różnych kuchni lub zastąpić melasą. 

Sposób przygotowania:

Mąkę, płatki owsiane, kokos oraz cukier mieszamy w misce. W garnuszku podgrzewamy syrop (lub melasę) i pokrojone na kawałki masło do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Uważamy, żeby nie przypalić. Sodę mieszamy z wrzącą wodą i dodajemy do syropu wymieszanego z masłem. Masa powinna zacząć bulgotać i wtedy zdejmujemy rondelek z ognia.

Następnie łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszamy. Nabieramy na łyżkę porcje ciasta i układamy na papierze do pieczenia z zachowaniem odstępów. Lekko spłaszczamy. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza i pieczemy ciasteczka owsiane przez 12 minut.

Źródło: lifehakcer.com.au

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomosci.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.