Kimchi. Przepis na przystawkę, z której słynie Korea Południowa. Uwaga, jest bardzo pikantna

Znudziły Ci się tradycyjne kiszonki? Zrób więc kimchi. Przepis na najbardziej znane koreańskie danie sprawi, że poznasz nowe oblicze kapusty pekińskiej.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Quritto z kurczakiem

Kimchi to koreańska kiszona kapusta. Jej znakiem rozpoznawczym jest pikantny smak. Od polskiej wersji tego dania odróżnia ją również kolor - ma pomarańczowo-czerwoną barwę. W Korei podawane jest niemalże do każdego posiłku i stanowi dziedzictwo narodowe. Jak zrobić tradycyjne kimchi? Przepis wam w tym pomoże. Uzbrójcie się jednak w cierpliwość, bo jego przygotowanie trwa 24 godziny.

Curry z kurczakiem. Zdj. ilustracyjnePasta curry, czyli odrobina orientu na naszym talerzu

Kimchi - przepis na koreańską przystawkę. Ma ona długą historię

Czy zastanawialiście się kiedyś, co oznacza słowo kimchi? Po przetłumaczeniu na język polski okazuje się, że nazwa potrawy to po prostu kiszone warzywa. Pierwsza przystawka przygotowana została już w VII wieku. W ten sposób próbowano zachować rzepę na zimę. Najstarsze przepisy na kimchi pochodzą jednak z XII-XIII wieku. Opisał ją Yi Kyu-bo, koreański krytyk literacki. Warto wspomnieć, że w pierwszych recepturach używano tylko rzepy. Z czasem popularna zaczęła być kapusta pekińska i to ona jest najczęściej wybierana przez Koreańczyków. Ta wersja nazywa się baechu kimchi

Kimchi - przepis na koreańską potrawę. Dzięki tym składnikom zaczniesz swoją kulinarną podróż

Pierwszego dnia przygotuj:

  • średnią kapustę pekińską,
  • białą rzepę,
  • 30 g cukru,
  • 30 g soli.

Składniki na drugi dzień:

  • 30 g imbiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 cebuli dymki,
  • 2 średnie marchewki,
  • 50 ml sosu sojowego,
  • 50 g cukru,
  • 50 ml sosu rybnego,
  • chilli w płatkach (gohugaru).

Przepyszne sajgonkiSajgonki - przepis na azjatycką przekąskę. Podstawa to dobre składniki

Kimchi - przepis na pikantne warzywa kiszone. Tradycyjnie przygotowuje się je w 24 godziny

 
  1. Rzepę i kapustę pokrój i natrzyj cukrem. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Kiedy woda zacznie wyciekać, wymieszaj składniki i przygnieć je czymś ciężkim. Warzywa cały czas powinny być pod wodą. Miskę wstaw do lodówki na całą noc.
  2. Następnego dnia odcedź kapustę i rzepę z nadmiaru płynu.
  3. Posiekaj czosnek, cebulę i imbir. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Dołóż je do miski z warzywami.
  4. Sosy wymieszaj z cukrem i gohugaru. Powstałą miksturę dokładnie wmieszaj w składniki w naczyniu.
  5. Gotowe kimchi ciasno ułóż w kamionkowym naczyniu i schowaj do lodówki. Możesz zjeść je następnego dnia, ale najlepiej smakuje po tygodniu. Jeśli chcesz, by twoja przystawka była jeszcze bardziej tradycyjna, to przed podaniem... zakop kamionkę w ziemi. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc