Sos pomidorowy do pizzy na bazie passaty. Przepis, który zajmie tylko kilka chwil

Sos pomidorowy do pizzy to dodatek, którego nigdy nie jest zbyt wiele. Marzy Ci się domowy sos pomidorowy, który można przygotować w kilka chwil i cieszyć się wyjątkowym smakiem na dłużej? Sprawdź prosty przepis poniżej.
Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli

Sos pomidorowy na pizzę - domowe rytuały 

Odkąd domy i mieszkania stały się centrum rozrywki, wieczory filmowe w towarzystwie pizzy zajmują wysokie miejsce na liście miłych rytuałów. Część osób wybiera drogę na skróty i po prostu korzysta z usług ulubionej pizzerii, można też kupić gotowy spód i po prostu dodać ulubione dodatki. Jednak prawdziwą sztuką jest własnoręcznie wykonana pizza od etapu ciasta, aż po sos. Dzisiaj skupimy się na tym ostatnim. Zastanawiasz się, jak zrobić sos pomidorowy na pizzę? Poniżej znajdziesz prosty przepis na sos do pizzy z passaty, który będzie kropką nad i popularnego placka

Sos do pizzy z passaty - co się za tym kryje? 

Czym jest passata? Za egzotyczną nazwą kryją się siekane i przecierane pomidory z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Passaty nie należy mylić z koncentratem pomidorowym ani z przecierem, jest ona bardziej płynna. Niekiedy przygotowuje się ją z dodatkiem czosnku, ziół, przypraw i oliwy. Sos do pizzy z koncentratu będzie miał gęstszą konsystencję. 

Sos pomidorowy do pizzy - przepis. Jak zrobić domową passatę? 

Passata ze sklepu ma często specyficzny smak, który dla wielu osób może okazać się zwyczajnie nie do przyjęcia. Co więcej, konsystencja tego typu wyrobów też często pozostawia wiele do życzenia. Jak zrobić domową passatę, która później stanie się doskonałą bazą do sosu? Szczegóły poniżej:

Lista składników: 

  • pomidory - ok. 5 kg, 
  • oliwa z oliwek - 5 łyżek, 
  • sól - 1 mała łyżeczka, 
  • chili - pół łyżeczki, 

Przygotowanie: 

  • Pomidory należy umyć i posiekać. 
  • Następnie przekładamy warzywa do dużego garnka z rozgrzaną oliwą. 
  • Pomidory dusimy teraz na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. 
  • Pomidory przelewamy przez sito. 
  • Tak uzyskaną passatę należy przelać do garnka i dodać przyprawy. Gotujemy, aż całość zgęstnieje. 
  • Passatę należy następnie przelać do słoików i dokładnie zakręcić.  
  • W kolejnym kroku obracamy słoiki i stawiamy na zakrętach. 
  • Passatę przechowujemy w suchym i ciepłym miejscu. 

Domową passatę można wykorzystać na kilka różnych sposobów, na przykład do zupy pomidorowej lub sosu do pizzy. Poniżej znajdziesz pyszną propozycję na sos pomidorowy do pizzy.

Sos do pizzy - lista składników 

Lista nie jest długa, większość składników można znaleźć w każdej kuchni. Tajemnicą sukcesu jest zestaw ziół, który przełoży się na niezwykły aromat sosu i jego wyjątkowy smak.   

  • passata pomidorowa  - 3 duże łyżki stołowe, 
  • czosnek - 2 ząbki,  
  • cukier - pół łyżeczki, 
  • bazylia - 1 mała łyżeczka, 
  • sól - pół łyżeczki, 
  • oregano - 1 mała łyżeczka, 
  • zioła prowansalskie - pół łyżeczki. 

Sos pomidorowy do pizzy - przepis krok po kroku 

  • Przelewamy passatę do miski. 
  • W kolejnym kroku dodajemy czosnek, który wcześniej należy przecisnąć przez praskę, następnie cukier, sól, zioła prowansalskie, bazylię oraz oregano. 
  • Całość należy dokładnie wymieszać i następnie przesmażyć na patelni. 
  • Konsystencję sosu można lekko zmodyfikować za sprawą wody. 
  • Na koniec doprawimy i sos jest gotowy. 

Zobacz też: Przepis na pizzę w stylu neapolitańskim. Uchodzi za najlepszą na świecie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.