Odkąd domy i mieszkania stały się centrum rozrywki, wieczory filmowe w towarzystwie pizzy zajmują wysokie miejsce na liście miłych rytuałów. Część osób wybiera drogę na skróty i po prostu korzysta z usług ulubionej pizzerii, można też kupić gotowy spód i po prostu dodać ulubione dodatki. Jednak prawdziwą sztuką jest własnoręcznie wykonana pizza od etapu ciasta, aż po sos. Dzisiaj skupimy się na tym ostatnim. Zastanawiasz się, jak zrobić sos pomidorowy na pizzę? Poniżej znajdziesz prosty przepis na sos do pizzy z passaty, który będzie kropką nad i popularnego placka.
Czym jest passata? Za egzotyczną nazwą kryją się siekane i przecierane pomidory z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Passaty nie należy mylić z koncentratem pomidorowym ani z przecierem, jest ona bardziej płynna. Niekiedy przygotowuje się ją z dodatkiem czosnku, ziół, przypraw i oliwy. Sos do pizzy z koncentratu będzie miał gęstszą konsystencję.
Passata ze sklepu ma często specyficzny smak, który dla wielu osób może okazać się zwyczajnie nie do przyjęcia. Co więcej, konsystencja tego typu wyrobów też często pozostawia wiele do życzenia. Jak zrobić domową passatę, która później stanie się doskonałą bazą do sosu? Szczegóły poniżej:
Lista składników:
Przygotowanie:
Domową passatę można wykorzystać na kilka różnych sposobów, na przykład do zupy pomidorowej lub sosu do pizzy. Poniżej znajdziesz pyszną propozycję na sos pomidorowy do pizzy.
Lista nie jest długa, większość składników można znaleźć w każdej kuchni. Tajemnicą sukcesu jest zestaw ziół, który przełoży się na niezwykły aromat sosu i jego wyjątkowy smak.
Zobacz też: Przepis na pizzę w stylu neapolitańskim. Uchodzi za najlepszą na świecie