Przepis stary, ale jary. Obejrzało go już ponad osiem mln osób! Nietypowy pomysł na przekąskę z jaj

Wielkanoc za nami i zapewne wielu z nas boryka się z problemem resztek świątecznych dań. Jeżeli zostały Ci w lodówce niewykorzystane ugotowane jaja, możesz zrobić z nich pyszną przekąski! Prezentowany przepis na nietypowe pieczone pierożki z jajecznym farszem ma aż 100 lat, ale nie stracił na aktualności.

Kanał "Przepisy od Olgi" na YouTube zrobił w ostatnim czasie prawdziwą furorę, gdy jego autorka postanowiła podzielić się przepisem od swojej babci na nietypowe pierożki z farszem jajecznym. Nagranie w ciągu niecałych dwóch tygodni obejrzało już ponad 8 mln widzów! Proponowany przepis został bardzo ciepło przyjęty przez internautów i to nie tylko z Polski. Komentarze, które znalazły się pod filmikiem, napisane zostały w różnych językach przez ludzi z różnych części świata i wyrażają żywe zainteresowanie i uznanie dla umiejętności kulinarnych babci autorki kanału. Wypróbuj przepis i Ty!

Zobacz wideo Ciastka grzybki - deser retro [PRZEPIS

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Ten przepis na pieczone pierożki z jajecznym farszem ma 100 lat! Lista składników:

  • 750 g mąki pszennej;
  • 600 ml wody;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 szklanka (200 ml) roztopionego masła.

Farsz:

  • pęczek zielonej cebuli;
  • 6-7 gotowanych jajek;
  • odrobina oleju;
  • sól, pieprz.

Stary przepis na pieczone pierożki z jajecznym farszem: wykonanie

  1. Do miski wsyp mąkę i sól, stopniowo dodawaj wodę i dokładnie wyrabiaj ciasto rękoma.
  2. Wyrobione ciasto odkładaj do miski, przykrywaj folią spożywczą i odstaw na ok. 10 minut.
  3. Po tym czasie podziel je na kilkanaście części.
  4. Uformuj spłaszczone małe kulki i układaj je w płaskim naczyniu z roztopionym masłem.
  5. Przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.
  6. Przygotowuj farsz: w tym celu posiekaj drobno szczypiorek i podsmaż go na oleju.
  7. Miękki szczypiorek dodaj do pokrojonych w kostkę jajek, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj całość.
  8. Ciasto rozwałkuj rękoma na cienkie placki.
  9. Dodaj niewielką ilość farszu z jajek i zawijaj je tak jak krokiety.
  10. Pierożki układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Piecz je w piekarniku ustawionym na 200°C przez ok. 30-35 minut.
 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.