Krupnik - przepis na zupę z kaszą jęczmienną. Tradycyjny wywar, którym podbijesz serca domowników

Czy masz ochotę na tradycyjny krupnik? Przepis, który przedstawiamy, pomoże ci w jego wykonaniu. Ta zupa składa się z wywaru miesno-warzywnego i kaszy jęczmiennej. Jej smak przypomina czasy dzieciństwa.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Tradycyjne zupy często pojawiają się w naszym menu. Serwujemy je podczas ważniejszych świąt i uroczystości. Kiedyś obserwowaliśmy swoje mamy i babcie, teraz możemy przygotowywać je samemu. Jak więc zrobić krupnik? Przepis na tę potrawę jest bardzo intuicyjny. Nie zapomnijcie o kaszy jęczmiennej, bo to jeden z ważniejszych składników. Zupę ugotować możecie na wywarze mięsnym lub warzywnym. Jest ona niskokaloryczna.

FlaczkiFlaki - przepis. Zapamiętaj zasadę trzech mięs, a danie będzie rewelacyjne

Krupnik - przepis na tradycyjną potrawę. Potrzebne ci będą łatwo dostępne produkty

Przygotuj:

  • 2 litry wody,
  • 800 g mięsa drobiowego,
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 5 ziemniaków,
  • średnią marchewkę,
  • korzeń pietruszki,
  • małą cebulę,
  • 2 łyżki natki pietruszki i koperku.
  • łyżeczkę soli,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • szczyptę kurkumy.

GołąbkiGołąbki - przepis na ulubiony obiad Polaków. Ważne jest połączenie mięs

Krupnik - przepis na zupę z kaszą jęczmienną. Przyprawy podbiją smak wywaru

  1. Mięso opłucz, umieść w dużym garnku, a następnie zalej wodą. Dodaj cebulę, ziele angielskie i listek laurowy. Naczynie przykryj pokrywką i zagotuj. Od razu po tym ustaw minimalną moc palnika. Mięso gotuj jeszcze przez godzinę.
  2. W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz je i pokrój w kostkę. Kawałki ziemniaków mogą być nieco większe. 
  3. Zioła, mięso oraz cebulę wyciągnij z garnka. Drób oczyść z kości oraz błon i ponownie włóż do garnka.
  4. Marchew, ziemniaki i pietruszkę dodaj do gotującego się mięsa. 
  5. Do garnka wsyp kaszę jęczmienną. Całość dopraw i zamieszaj.
  6. Zupę zagotuj i od razu zmniejsz moc palnika. Krupnik gotuj pod przykryciem jeszcze przez 30 minut. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: