Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - przepis na sycące danie z kilku prostych składników

Zapiekanka ziemniaczana to świetny i sprawdzony pomysł na obiad. Z zaledwie kilku składników może powstać pyszne danie, a dodatek mielonego mięsa będzie pasował idealnie. Sprawdź, jak szybko przygotować pyszny i sycący posiłek.

Więcej sprawdzonych przepisów na obiad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jednym z szybkich i sprawdzonych przepisów na obiad jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jeśli nie masz pomysłu na posiłek lub masz nadmiar jednego z głównych składników przygotuj to pyszne danie - efekt jest gwarantowany!

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - jak ją przygotować? 

Zapiekanka ziemniaczana to szybki i smaczny przepis nie tylko na obiad. Wystarczy kilka składników, by stworzyć to pyszne i aromatyczne danie, które zasmakuje każdemu. Produkty można dowolnie zmieniać i przygotowywać różne wersje zapiekanki - dzięki czemu danie nigdy się nie znudzi. W naszym przepisie jednym z głównych składników będzie mięso mielone, które podkreśli smak i sprawi, że posiłek będzie sycący.

W przepisie nie może zabraknąć dobrego sera, śmietanki i jajka - to właśnie ta trójka odpowiedzialna jest za kremową i puszystą konsystencję oraz połączenie składników. Ważną rolę odgrywają też przyprawy, które nadadzą całości wyrazu i charakteru. Przepis jest banalnie prosty - wystarczy poświęcić kilka minut na przygotowanie i skomponowanie produktów, by powstała pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym.

Zobacz wideo Ziemniaczana zapiekanka z mięsem. Dla zawsze głodnych

Przepis na aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym

Składniki: 

  • 8 ziemniaków,
  • 800 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • cebula,
  • 330 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • puszka pomidorów,
  • 2 jajka,
  • 2 garście startego żółtego sera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • łyżeczka papryki chili,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od podgotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Gdy będą pół twarde, odcedzamy, studzimy i kroimy je w grube plastry. 
  2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy je przy pomocy widelca lub szpatułki. Smażymy na średnim ogniu, aż całość się zarumieni. 
  3. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki, paprykę słodką, chili i tymianek. Całość dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Połowę plasterków ziemniaków układamy na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na ziemniaki wykładamy mięso mielone i przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. 
  5. Przygotowujemy biały sos - łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim zapiekankę. Wierzch możemy posypać dodatkową porcją sera. 
  6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut w 180 st. C. 
  7. Zapiekankę podajemy gorącą. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.