Więcej sprawdzonych przepisów na obiad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z szybkich i sprawdzonych przepisów na obiad jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jeśli nie masz pomysłu na posiłek lub masz nadmiar jednego z głównych składników przygotuj to pyszne danie - efekt jest gwarantowany!
Przepis na szybki obiad - chrupiąca zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - jak ją przygotować?
Zapiekanka ziemniaczana to szybki i smaczny przepis nie tylko na obiad. Wystarczy kilka składników, by stworzyć to pyszne i aromatyczne danie, które zasmakuje każdemu. Produkty można dowolnie zmieniać i przygotowywać różne wersje zapiekanki - dzięki czemu danie nigdy się nie znudzi. W naszym przepisie jednym z głównych składników będzie mięso mielone, które podkreśli smak i sprawi, że posiłek będzie sycący.
W przepisie nie może zabraknąć dobrego sera, śmietanki i jajka - to właśnie ta trójka odpowiedzialna jest za kremową i puszystą konsystencję oraz połączenie składników. Ważną rolę odgrywają też przyprawy, które nadadzą całości wyrazu i charakteru. Przepis jest banalnie prosty - wystarczy poświęcić kilka minut na przygotowanie i skomponowanie produktów, by powstała pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym.
Zobacz wideo
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem. Dla zawsze głodnych
Przepis na aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym
Składniki:
- 8 ziemniaków,
- 800 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- cebula,
- 330 g kwaśnej śmietany 18 proc.,
- puszka pomidorów,
- 2 jajka,
- 2 garście startego żółtego sera,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- łyżeczka papryki chili,
- łyżeczka tymianku,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od podgotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Gdy będą pół twarde, odcedzamy, studzimy i kroimy je w grube plastry.
- Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy je przy pomocy widelca lub szpatułki. Smażymy na średnim ogniu, aż całość się zarumieni.
- Do mięsa dodajemy pomidory z puszki, paprykę słodką, chili i tymianek. Całość dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Połowę plasterków ziemniaków układamy na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na ziemniaki wykładamy mięso mielone i przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków.
- Przygotowujemy biały sos - łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim zapiekankę. Wierzch możemy posypać dodatkową porcją sera.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut w 180 st. C.
- Zapiekankę podajemy gorącą.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc