Innowacyjna zupa ogórkowa Ewy Wachowicz. Potrzebujesz miksera i masła

Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Jej przyrządzenie jest proste i szybkie, a sam smak zachwyca kwasowością i charakterem. Nieco innowacyjności do tradycyjnego przepisu postanowiła dodać Ewa Wachowicz. Tłumaczymy, jak krok po kroku przyrządzić ogórkową w kremowej wersji.

Więcej przepisów na tradycyjne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Przygotowanie zupy ogórkowej nie należy do najbardziej skomplikowanych. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym nasza zupa będzie pełna głębokiego smaku Po pierwsze: trik z masłem. Wcześniejsze podsmażenie warzyw sprawi, że wywar nabierze aksamitnej konsystencji i delikatności. Po drugie: blender. Kremowa ogórkowa to zupełnie nowy wymiar smaku. 

Ogórkowy krem. Składniki

  • 1 duża marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • 6 ogórków kiszonych średniej wielkości, 
  • 0,5 szklanki wody z ogórków,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 małe ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • śmietana 18 proc.,
  • świeży koperek,
  • opcjonalnie: oliwa koperkowa i chipsy z pietruszki.

Przepis na zupę ogórkową krok po kroku

1. Wszystkie warzywa pokroić w kosteczkę,

2. Na dnie garnka rozgrzać masło. Dorzucić marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Po 2 minutach smażenia dodać cebulę. Kiedy się zeszkli - zalać wszystko ciepłym bulionem. Gotować około 15 min, aż warzywa będą miękkie,

3. Po upływie tego czasu do zupy dodać pokrojone w kostkę ogórki, gotować kolejne 5 minut,

4. Na koniec zmiksować zupę i dokwasić wedle uznania wodą z ogórków, przyprawić solą, pieprzem i koperkiem,

5. Serwować z łezką śmietany i opcjonalnie oliwą koperkową i chipsami z pietruszki. 

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.