Więcej przepisów na tradycyjne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Przygotowanie zupy ogórkowej nie należy do najbardziej skomplikowanych. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym nasza zupa będzie pełna głębokiego smaku Po pierwsze: trik z masłem. Wcześniejsze podsmażenie warzyw sprawi, że wywar nabierze aksamitnej konsystencji i delikatności. Po drugie: blender. Kremowa ogórkowa to zupełnie nowy wymiar smaku.
1. Wszystkie warzywa pokroić w kosteczkę,
2. Na dnie garnka rozgrzać masło. Dorzucić marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Po 2 minutach smażenia dodać cebulę. Kiedy się zeszkli - zalać wszystko ciepłym bulionem. Gotować około 15 min, aż warzywa będą miękkie,
3. Po upływie tego czasu do zupy dodać pokrojone w kostkę ogórki, gotować kolejne 5 minut,
4. Na koniec zmiksować zupę i dokwasić wedle uznania wodą z ogórków, przyprawić solą, pieprzem i koperkiem,
5. Serwować z łezką śmietany i opcjonalnie oliwą koperkową i chipsami z pietruszki.
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.